Човек може да издържи без кислород три минути, без храна

...
Човек може да издържи без кислород три минути, без храна
Коментари Харесай

Ако имаме разстройство или повръщаме, тялото има нужда от повече от 1,5 литра вода на ден

Човек може да издържи без О2 три минути, без храна 30 дни, само че единствено три дни без вода, пише Deutsche Welle. Защо не можем без вода?

Тялото на едно новородено бебе се състои от към 80 % вода. С възрастта водното съдържание намалява и стига до 60 %. Мастните клетки имат по-ниско наличие на вода от другите, респективно хората с наднормено тегло имат по-малко вода в тялото си от слабите, като съществуват също и разлики между мъжете и дамите: количеството вода в женското тяло е по-малко от това в мъжкото. За всички обаче е витално значимо да се одобряват течности. 

Някои органи съдържат извънредно доста вода - като да вземем за пример окото, което се състои до 99 % от вода. И мускулите са с високо водно наличие - към 80 %.

Да се пие вода е безусловно наложително

Тялото ни губи всекидневно по два литра вода - преди всичко посредством кожата, която контролира температурата в тялото. Бъбреците пък, които освобождават тялото ни от отровите, отделят течност под формата на урина. Ако не сме пили задоволително, урината е с по-интензивен жълт цвят. А в случай че е кафеникава, това е първият сигнален сигнал, че нещо не е наред. През червата също се отделя вода дружно с изпражненията, а и при дишане губим вода под формата на дребни капчици.

Тези загуби би трябвало да се компенсират и по тази причина би трябвало на ден да се пият към 1,5 литра вода. При по-голямо физическо натоварване, както и при температура, повръщане и разстройство, потребностите порастват. Но с изключение на вода могат да се поемат и други течности - супите, плодовите и зеленчукови сокове също са потребни за тялото и му оказват помощ да попълни запасите си.

Това е належащо, защото още при загубата на 1-2 % от водното наличие тялото ни демонстрира първите признаци, а в случай че загубата доближи седем на 100, към този момент става рисково: ускореният пулс или объркването алармират, че всички химически реакции и процеси в тялото имат потребност от течност. При дефицит от 12 % може да се стигне и до затруднения, а в най-лошия случай - до потрес или даже до кома.

Мозъкът ни има потребност от вода, с цел да се отбрани

Човешкият мозък, както и костният мозък, също не могат да работят без вода - гръбначно-мозъчната течност, която е към 140 мл, трябва да се поддържа в задоволително количество.

Първите признаци за това, че тялото ни има потребност от вода, са главоболието и световъртежът, сухата лигавица в устата и възможните проблеми с преглъщането. Чувстваме се изтощени, само че не свързваме незабавно това положение с дефицита на течност в тялото.

Когато е горещо и при спомагателна загуба на течност от потене може да се стигне до такава степен, че кръвообращението да се наруши и да загубим схващане. Тялото недвусмислено ни алармира, че се нуждае от течности, защото и кръвното налягане се покачва. Без задоволително течности кръвта се сгъстява, а кръвообращението не може да се поддържа обикновено.

Възрастните ожадняват по-малко

С напредването на възрастта чувството за жадност понижава. А и нерядко се случва по-възрастните просто да не помнят да пият задоволително. Това на собствен ред може да докара до световъртеж, комплициране и даже до загуба на схващане. 

Някои възрастни хора обаче съзнателно заобикалят да пият задоволително заради проблеми с бъбреците. От опасения, че не могат добре да управляват уринирането си, те пият по-малко или даже нищо. Но това не е решение в нито една възраст.

Повече, само че не доста повече

Ако имаме разстройство или повръщаме, тялото има потребност от повече от минимума от 1,5 литра дневно. Ако водното наличие не се възвърне оптимално бързо, тялото се изсушава, а следствията могат да бъдат изпадане в колапс или в безсъзнание.

Приемането на избрани лекарства - да вземем за пример диуретици, също изисква да се пият повече течности.

Ако обаче в границите на няколко часа изпием пет литра или повече, това също може да е рисково за живота и да докара до т.нар. хиперхидратация. В този случай бъбреците не съумяват да контролират количествата течност и има заплаха да се получи мозъчен оток.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР