Човечеството познава само около 40 процента от големите и пресичащи

...
Човечеството познава само около 40 процента от големите и пресичащи
Коментари Харесай

Космическа заплаха: Земята е застрашена от астероиди, които още дори не сме открили

Човечеството познава единствено към 40 % от огромните и пресичащи земната орбита метеорити и комети. Към днешна дата са известни над 25 000 такива обекта, се споделя в отчет, оповестен на уеб страницата на Научно-техническия подкомитет на Комитета на Организация на обединените нации за спокойно потребление на галактическото пространство, съобщи БГНЕС.

" Смята се, че са разпознати единствено към 40 % от значимите обекти наоколо до Земята ", се споделя в отчета.
 Китайски учени възнамеряват да взривяват метеорити с ракети Китайски учени възнамеряват да взривяват метеорити с ракети
Спомняте ли си Армагедон? Да, филмът на Майкъл Бей от 1998 година, когато екип за дълбокобойни сондажи е нает от НАСА, с цел да сложи нуклеарно...

Документът отбелязва, че през 2020 година международната мрежа от астрономически обсерватории, ситуирана допълнително от 40 страни, е събрала съвсем 39,5 милиона записи от наблюдения на метеорити и комети. Към 17 април 2021 година учените са знаели за 25 647 близки до Земята обекти. Освен това през 2020 година са открити 2 959 такива обекта - рекорден брой.

По-рано научният шеф на Института по астрономия на Руската академия на науките Борис Шустов съобщи пред РИА Новости, че специалистите знаят единствено за всяко десето галактическо тяло с размер над 100 метра, а единствено един % от телата с размер към 50 метра, какъвто е бил Тунгуският астероид, са известни на човечеството. В същото време такива дребни тела като това, което е паднало в Челябинск, въобще не могат да бъдат открити авансово на огромно разстояние.

Според турския специалист Ибрахим Кючук, който е част от Турската галактическа организация, метеорити, които са по-големи от 50 метра, могат да се сблъскват със Земята на всеки 100 години и да предизвикват огромни местни вреди - както Тунгуският астероид. А в случай че се стигне до заплаха от по-голям метеорит, единственият метод е той да бъде отклонен от орбитата си - само че това значи мощно интернационално съдействие.

Също по този начин, съгласно Шустов, Русия открива непълен брой рискови галактически обекти спрямо други страни. Така, към януари 2019 година съветският принос за откриването на рискови метеорити и комети е 0,1 %, а главният принос е на Съединените щати. В началото на 2019 година специалистите са знаели за към 18 000 рискови обекта, от които 99 % са метеорити.
 Астероид ще носи името на българска изследователка Астероид ще носи името на българска изследователка
Междунанродният астрономически институт кръсти метеорит на българска изследователка. Той ще носи семейството на Росита Кокотанекова, пред...

Във връзка с актуалността на сходна опасност, основният теоретичен институт на " Роскосмос ", разгласи, че има намерение да сътвори Център за следене на рискови метеорити и комети.

Още от КОСМОС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР