Човечеството е непримиримо в търсенето на следи от извънземен живот,

...
Човечеството е непримиримо в търсенето на следи от извънземен живот,
Коментари Харесай

Следи от живот на Венера се оказаха със земен произход

Човечеството е непримиримо в търсенето на следи от извънземен живот, само че най-често приема мечтаното за фактически, да вземем за пример творби от живи организми газ в земната атмосфера, като удостоверение за съществуването на живот на Венера.

Постоянно търсим доказателства, че не сме сами във Вселената, и преди всичко изследваме най-близките до нас планети и техните спътници. Досега астрономите търсят следи от живот, актуален или от дълго време измрял, на Марс, преглеждат опцията за съществуването му на Европа, не изключват заселеността на Енцелад.

Венера не е подмината от тези търсения: въпреки че светът, където над нагорещената повърхнина плуват киселинни облаци, наподобява надалеч от описанието „ подобаващ за живот “, през 2020 година астрономите оповестиха за съществуването на фосфин в атмосферата на Венера, който се създава на Земята от анаеробни екосистеми. Концентрацията му се оказала дребна, само че находката породила концепцията за „ атмосферен живот “, който витае над повърхността на планетата, нагрята до 470 градуса.

Но преди да приказваме за опцията за живот, си коства да проверим още веднъж научните данни – и интернационален екип от откриватели от Съединени американски щати и Германия е употребявал за това неповторима платформа за наблюдаване: Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA).

Тази обсерватория, както подсказва името, се намира в стратосферата, на височина 12 – 14 километра над Земята. Благодарение на това SOFIA се намира над по-голямата част от земната атмосфера, което доста понижава вероятността за приемане на фосфинов сигнал от земни източници. Използвайки инструмента GREAT с висока спектрална разграничителна дарба, учените събрали спектроскопични данни в далечния инфрачервен диапазон на височина 75 – 110 километра над повърхността на Венера по време на три наблюдателни полета.

Резултатите се оказали недвусмислени: в атмосферата на Венера не били открити следи от фосфин, тъй че даже и да участват на съседката на Земята, концентрацията му в най-хубавия случай е 0,8 елементи на милиард. Вероятно резултатите от предходни проучвания са били изкривени от фосфин от земен генезис, който участва в малко количество в атмосферата на нашата планета.

Засега единствената вяра да се открият следи от живот на Венера е в проучване на атмосферата на планетата от сондата DAVINCI+, която НАСА ще изстреля в края на това десетилетие. Дотогава на тези, които се надяват да срещнат извънземни форми на живот, остава единствено да чакат.

Източник: Actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР