Членството в НАТО е гаранция за безопасност в тези тежки

...
Членството в НАТО е гаранция за безопасност в тези тежки
Коментари Харесай

Финландия иска спешно да влезе в НАТО

Членството в НАТО е гаранция за сигурност в тези тежки времена за света. Война, с която и да е страна членка на НАТО значи автоматизирано включване на клаузите за война с най-големите и съвременно въоръжени армии на страни в света - Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Турция, Италия, Испания и така нататък

След офанзивата на Русия болшинството от финландците желаят участие в НАТО, предава Bloomberg.

Това сочат социологическите изследвания.

За първи път публично допитване в скандинавската страна, извършено от държавната телевизия YLE, сподели, че малко повече от половината от финландците в този момент поддържат участие в НАТО, а 28% са срещу. 19 на 100 от участниците в допитването не могат да решат. По-малко от една трета от участници в сходно допитване бяха за присъединение към НАТО през януари.

Анкетата на YLE е извършена от 23 до 25 февруари, а Русия предприе нахлуване на 24 февруари.

Скандинавската страна с население от 5,5 млн. души води две войни със Съветския съюз сред 1939 и 1944 година, като резервира независимостта, която получи от царска Русия по време на Първата международна война. Впоследствие страната имаше специфични връзки със Съюз на съветските социалистически републики и остана отвън НАТО сходно на прилежаща Швеция.

Финландският министър председател Санна Марин съобщи предходната седмица, че няма остра опасност за страната ѝ в отговор на въпрос за евентуално влизане в НАТО, а шведската ѝ колежка Магдалена Андерсон също съобщи, че страната сега не се стреми към участие в алианса.

Допитването се прибавя към признаците за бърза смяна на мнението на финландците за геополитиката, като социална петиция, призоваваща управляващите в страната да проведат референдум за участие в НАТО, събра нужните 50 хиляди подписа предишния уикенд единствено за няколко дни.

Онлайн петицията за съвещателен референдум, подета на 21 февруари, събра над 69 хиляди подписа до понеделник. Над 90% от подписите са пристигнали след нападението на Русия, съобщи вложител.бг.

Руското външно министерство заяви в петък в Twitter, че присъединението на Финландия към НАТО ще има съществени военни и политически последствия. Границата на Финландия с Русия е най-дългата измежду страните членки на Европейски Съюз с към 1300 км.

Отношенията на Финландия и Швеция с  НАТО и със Съединени американски щати се ускориха от средата на 90-те години на предишния век. Допитване на шведската телевизия SVT в петък сподели, че хората, които поддържат присъединение към НАТО, са се нараснали до 41% и са повече от тези, които му се опълчват.

Допитването на YLE сподели, че 48 на 100 от финландците считат референдум по въпроса за непотребен, а 41 на 100 го поддържат. 10% не са решили. Две трети от хората считат, че Финландия би трябвало да кандидатства за участие в НАТО, в случай че Швеция го направи, а 20 на 100 са срещу.

Провеждането на референдум ще изисква разискване в Народното събрание, откакто предлагането бъде импортирано. След това депутатите ще решат коя комисия да прегледа петицията и в каква времева рамка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР