Членството на Украйна в НАТО е единствената действаща гаранция за

...
Членството на Украйна в НАТО е единствената действаща гаранция за
Коментари Харесай

Кючюк: Членството на Украйна в НАТО е единствената гаранция за сигурност

Членството на Украйна в НАТО е единствената настояща гаранция за сигурност, разгласи Илхан Кючюк. 

" Пролетното нахлуване е в разгара си. Украинците самоуверено се бият с оръжията, които сме им дали, поемайки надзор над територия, която е била под съветска окупация повече от година. Не е чудно, че някои към този момент започнаха да мислят по какъв начин ще наподобява бъдещето на Украйна след войната ". Това се споделя в позицията на Илхан Кючюк, президент на партия АЛДЕ.
-->
Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на неговия коментар.

" Въпреки това в някои европейски столици се популяризира рисков разказ, че по някакъв метод има опция на участието на Украйна в НАТО. Този роман звучи по следния метод: Украйна се трансформира в някаква сива зона сред демократичния свят и Русия, непрекъснато във война, само че ненапълно просперираща, със мощна войска и непрекъсната финансова и политическа поддръжка от западните съдружници. Сякаш украинският народ още не е взел решение да се причисли към демократичния свят.

И въпреки всичко неуместната истина е, че всяка опция на участието в НАТО ще се преглежда като следващата отстъпка на Запада пред Кремъл, с цел да не „ предизвика “ Русия.

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс не е просто една от многото срещи на върха. Тя би трябвало да поправи някои огромни неточности, позволени в предишното при Меморандума от Будапеща от 1994 година и срещата на върха в Букурещ през 2008 година Нещо повече, това е златната опция да се дадат на Украйна гаранции за сигурност, които надвишават изпращането на оръжия. Нека не забравяме, че Украйна непринудено се отхвърли от големия си нуклеарен боеприпас, третият по величина в света. И по този начин, извънредно време е да сложим завършек на ветото на Русия върху присъединението на трети страни към НАТО.

Още през 2008 година на Украйна беше казано, че някой ден ще се причисли към Алианса. Време е да осъществим това заричане, като публично ги поканим да се причислят.

Голяма част от политическите елити се тревожат, че в случай че Украйна получи покана да се причисли към НАТО на срещата във Вилнюс, войските на НАТО ще бъдат на място в Бахмут и ще щурмуват съветски позиции за броени часове.

Нищо не е над истината. Член 5 е използван единствено за пълноправни членове и постигането на подобен статут изисква комплицирана и продължителна процедура. Попитайте шведите. До времето, в което Украйна би могла евентуално да стане член на НАТО, тя ще има голям брой благоприятни условия да си върне всички свои територии, в това число и полуостров Крим.

Има казус. НАТО има предходен опит с приемането на страни с окупирани територии, както се вижда от случая с Германия. По-конкретно, Западна Германия, която е в епицентъра на Студената война в Европа, се причислява към Алианса през 1955 година, до момента в който Източна Германия, която е под руска окупация, става член едвам през 1990 година по време на обединяването.

Освен това, сходно на Финландия и Швеция, Украйна ще бъде чист контрибутор в НАТО. Украйна служи като опора за целия източен фланг на НАТО, като способства за скъпите уроци, научени за Алианса Един от образците за това е по какъв начин украинската войска показва, че правилото на децентрализация на НАТО - допускащ вземането на решения да минава към подчинените - действа дейно с по-малки групи професионални бойци, само че може да не е съвършен в пълномащабен спор, включващ наборни бойци.

Опитът на Украйна акцентира, че за разлика от общоприетите практики на НАТО, водачите, които образоват войските, би трябвало да бъдат и тези, които да ги насочват в борба. Украйна в допълнение просвети НАТО по отношение на смисъла на творчеството, локалните начинания, гражданската поддръжка за въоръжените сили и гражданската отбрана.

По време на продължаващия спор, Украйна послужи за възстановяване на наредбите, стандартите и протоколите на НАТО, като по този метод усили потенциала на Алианса да взе участие в модерни спорове с висока активност. Тя също по този начин сложи на масата несравнима експертиза в оправянето с хибридни закани, воденето на осведомителна война и запазването на устойчивостта на държавните институции и сериозната инфраструктура.

В момента милиони украинци усъвършенстват качествата си в най-жестокия спор, на който Европа е била очевидец през този век. В напълно близко бъдеще украински бойци ще образоват бойци на НАТО, а не противоположното. НАТО би трябвало да изпрати мощен сигнал на Путин, че дните на навлизане в прилежащи страни, с цел да им се попречи да се причислят към НАТО, са завършили. Времето за това е във Вилнюс. Всеки различен „ компромис “ ще ни докара до нова война преди края на това десетилетие ", се споделя в разбора на Илхан Кючюк. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР