Членовете на Светия Синод на Българската православна църква излязоха с

...
Членовете на Светия Синод на Българската православна църква излязоха с
Коментари Харесай

Синодът ни с позиция за запазване на Св. София

Членовете на Светия Синод на Българската православна черква излязоха с публична позиция по отношение на смяната на статута на храма „ Св. София” в Истанбул. Те прецизират, че с внимание и угриженост наблюдават полемиките и решенията на Държавния съвет и турското държавно управление.

„ Като хилядолетна реликва за цялото Християнство и нравствен център на Православието, този храм е безценен за всяко християнско сърце и съставлява изключителна културна полезност за цялото човечество. Ето за какво причисляваме своя глас към апелите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни водачи и интернационалните институции, за опазване на досегашния статут на храма „ Света София” като музей и монумент на международното културно завещание на ЮНЕСКО”, пишат в позицията си от Светия Синод на Българската православна черква.

„ Като показваме своето почитание към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и доброжелателност при решение на този значим проблем в името на опазване на положителните междурелигиозни и добросъседски отношения”, се споделя още в документа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР