Членовете на НАТО подновиха в сряда дебатите по трудния въпрос

...
Членовете на НАТО подновиха в сряда дебатите по трудния въпрос
Коментари Харесай

НАТО обсъжда повишаване на целевите разходи за отбрана

Членовете на НАТО възобновиха в сряда дебатите по сложния въпрос за увеличение на националните разноски за защита, защото войната на Русия в Украйна наруши сигурността.

Почти едногодишното навлизане на Москва в прилежащата ѝ страна накара редица европейски съдружници да се ангажират да изразходват милиарди повече за въоръжените си сили.

Някои представители на ръководения от Съединени американски щати боен алианс в този момент упорстват за одобряване на нарастванията, като употребяват идната среща на върха във Вилнюс през юли, с цел да покачат актуалната цел на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт.

Повечето членове на НАТО наподобява са съгласни, че експанзията на съветския президент Владимир Путин значи, че двата % би трябвало да се трансфорат в " долна граница, а не в таван " за националните разноски.

" Смятам, че елементарното предпочитание да се доближим до задачата от 2% няма да е задоволително. Тя би трябвало да бъде основа за всичко останало ", съобщи немският министър на защитата Борис Писториус на среща на сътрудниците си от НАТО в Брюксел.

Някои страни обаче не желаят да слагат прекомерно амбициозна цел или да поемат прекомерно съответни задължения.

" Двата % са добре, само че би трябвало да подсигуряваме и известна еластичност, тъй като страните са разнообразни ", съобщи министърът на защитата на Люксембург Франсоа Бауш.

Западният боен алианс дефинира насоката от 2% преди към 16 години, само че икономическата рецесия от 2007-2008 година накара доста от тях да понижат бюджетите си.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 година съдружниците дадоха обещание да спрат годините на спад и като цяло разноските на НАТО се усилиха.

Но макар натиска от страна на Съединените щати върху европейските членове да харчат повече, към предходната година се счита, че единствено 9 от 30-те съдружници са се справили с тази задача.

" Увеличаващи " против " отричащи "

Високопоставен чиновник на Съединени американски щати съобщи, че алиансът е разграничен на няколко лагера

В единия край са " увеличаващите ", като балтийските страни и Полша, които са по-близо до Русия и упорстват за по-амбициозно равнище, да вземем за пример 2,5 %.

На другия като Канада, Италия, Люксембург и Испания бяха " отричащите ", които настояват, че са прекомерно дребни или че би трябвало да се вземе поради приносът им като интервенции в чужбина.

Служителят съобщи, че Съединените щати нямат поради съответна нова цифра, само че има доста работа, защото НАТО упорства да преструктурира силите си, да попълни изчерпаните оръжейни ресурси и да модернизира оборудването.

" Взети дружно, мисля, че очевидното умозаключение е, че 2% не са задоволителни ", сподели служителят.

" Бих споделил, че болшинството от съдружниците са на това мнение. "

Вашингтон е най-големият боен вложител, като разноските на Съединени американски щати съставляват почти две трети от разноските за защита на алианса.

Дипломатите от НАТО настояват, че разногласията за нов ангажимент за вложения в защитата се чака да продължат до срещата на върха в средата на юли.

Европейската суперсила Франция също поддържа минимума от 2%, само че съобщи, че спомагателните разноски би трябвало да бъдат добре ориентирани.

" Това, което има значение, са 2% потребни и ефикасни разноски ", съобщи министърът на защитата Себастиен Лекорну.

Той съобщи, че оповестените от Франция " невиждани " 413 милиарда евро (440 милиарда долара) за въоръжените ѝ сили от 2024 до 2030 година ще ѝ оказват помощ да се модернизира, да се оправи с новите технологии и да способства за задачите на НАТО. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР