Членовете на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организират

...
Членовете на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организират
Коментари Харесай

Евродепутатите канят Кирил Петков и Гешев на изслушване

Членовете на мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент провеждат чуване за обстановката в България на 27 януари в Брюксел, заяви офисът на българския евродепутат Елена Йончева във вторник. Поканени ще бъдат представители на съдружното държавно управление, основния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната.

Евродепутатите чакат новите ръководещите да показват проекти за промяна в правосъдната система, за въвеждане на отчетност на основния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефикасна битка с корупцията.

На вниманието на Европейския парламент ще бъде подложен въпрос за медийната независимост и предотвратяването на така наречен SLAPP каузи против публицисти и цивилен деятели. До този миг осъждането на Mediapool за 60 000 лв. за припомняне на правилни обстоятелства за арбитър Светлин Михайлов наподобява е най-сериозния образец за дело за заплашване на публицисти.

" Възможно е европейските депутати да упорстват да получат спомагателна информация за следствията на корупцията по високите етажи на властта – за фотосите с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се насочат закани против предприемач и политически конкурент, и други Случаят „ Барселонагейт”, да вземем за пример, не е завършен ", показва Елена Йончева.

Във авторитетната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група.

Наблюдението на България стартира през лятото на 2020 година, когато страната бе разтърсена от гражданските митингите против ръководството на ГЕРБ и основния прокурор.

Оттогава до момента бяха извършени две чувания на представители на изпълнителната и правосъдната власт, както и на неправителствения бранш.

" Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е разрешавал нито един министър-председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше належащо европейските депутати да насочат спомагателни писмени въпроси, с цел да получат още уточнения ", напомня Елена Йончева.

По нейно гледище, през септември 2021 година, мониторинговата група, отпред с ръководителя ѝ Софи ин’т Велд беше на задача в България. Европейските депутати предложиха на Европейската комисия да ускори одита и наблюдението върху метода, по който се изразходват европейските средства в България, в това число и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР