Читатели на Money.bg, живеещи в столичния квартал Гео Милев, са

...
Читатели на Money.bg, живеещи в столичния квартал Гео Милев, са
Коментари Харесай

Има ли светлина в тунела? Разширяването на метрото през квартал Гео Милев може да се забави

Читатели на Money.bg, живеещи в столичния квартал " Гео Милев ", са обезпокоени от построяването на новото отклонение от на софийското метро. Опасенията им са, че подземната железница, която ще минава по трасето от Военна академия, през " Слатина " към Цариградско шосе, ще заплаши постройките по улица " Гео Милев ".

Друга част от живеещите в региона обаче желаят новата линия да бъде построена в период, само че се притесняват, че това няма по какъв начин да се случи, тъй като строителните действия се бавят и както те споделят - " проблеми дебнат отвред ".

Дълбочината на метрото е към 20 метра и съгласно мнението на инженерите " не заплашва по никакъв метод постройките в региона ". Директорът на " Метрополитен " проф. Стоян Братоев също е безапелационен, че мотив за безпокойствие няма.

В случай на нови митинги и подписки от страна на жителите на " Гео Милев " обаче, градежът може и да се забави. Други аргументи за евентуалното закъснение са тъжби в съда тъжба, както и бавеща се поръчка за тунелопробивна машина.
 Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро
Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро

Говори шефът на столичния " Метрополитен " проф. Стоян Братоев

" Трасето на метрото не минава под здания и тротоари, то е напълно под пътното платно и е на дълбочина от 18 - 20 метра ". В досегашни сектори подземната железница е прокопавана под здания на 7 - 8 метра дълбочина, само че в новото трасе няма такива. Хората в действителност няма от какво да се тормозят ", разяснява за Money.bg инж. Братоев.
 Снимка 626145
Източник:

Извън тези проблеми, в правата на метрото има компликации поради подземните води. Тунелите се вършат по типичен способ, тъй като са къси и това също може да забави строителната работа.

" Аз не мисля, че има по какъв начин да има промени на трасето. Спазени са всички законови условия и процедури, минали са публичните разисквания, трасето е утвърдено и има решение на Министерския съвет ", добавя Братоев.

По проект разклонението на третия метродиаметър би трябвало да е готово до края на 2027 година. Според упованията, след четири години 560 хиляди пасажери на дневна база ще се придвижват със софийското метро, което ще усили с 1,5 пъти броя на ползващите го.

В момента се построява и секторът от кв. " Хаджи Димитър " до " Левски Г " в регион " Подуяне ". Строителството му към този момент върви в период и се чака да бъде изпълнен в края на 2025 година.
 От къде ще минава метрото към
От къде ще минава метрото към " Студентски град ", което ще обслужва 45 000 души на ден

Ще има три нови метростанции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР