Читатели алармираха в Марица, че шефовете им поставят ултиматум да

...
Читатели алармираха в Марица, че шефовете им поставят ултиматум да
Коментари Харесай

Експерт: Шефът няма право да принуждава служителите си да се...

Читатели сигнализираха в " Марица ", че шефовете им слагат ултиматум да се имунизират против ковид или да изоставен. Работодателят обаче няма право да задължава служащите да се ваксинират, безапелационен е доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право. След отварянето на " Зелените коридори " и старта на свободното имунизиране, към безплатната платформата за трудовоправни въпроси www.mywork.bg, на която Капитанов е основател, са били отправени голям брой запитвания от консуматори дали шеф може да задължи служащите си да се имунизират, оповестяват от платформата.

Не са необичайност случаите, в които работещите са подложени на, меко казано, неточно държание от страна както на ръководителите си, по този начин и на други сътрудници на работно място по отношение на самостоятелното решение на всеки да се имунизира или не, показва специалистът.

Става въпрос освен за напън посредством закани за недопускане до работа, понижаване на приходи, отнемане от придобивки в работата, а даже и за намеци, всякакви подмятания за деяние в едната или другата посока, добавя Капитанов.

Той напомня, че имунизирането против ковид (или против каквато и да е друго заболяване) е непринудено и право на всеки човек е да направи персонален избор. Личният избор може да бъде подбуден от всевъзможни аргументи - здравословни, религиозни, фамилни и професионални, които са справедливи или субективни, и никой няма право да оказва въздействие посредством напън върху тях.

Правото на труд е уредено от редица интернационалните, европейски и национални закони, като това право безусловно на никое място не е обвързано с решението на жителите и подхванатите от тях дейности за имунизиране или не, добавя специалистът.

Капитанов проучва интернационалните, европейски и национални закони и прецизира, че българското законодателство не разрешава всяка директна или непряка дискриминация.

Съгласно Закона за отбрана от дискриминация " тормоз " е всяко нежелано държание на основата на дискриминационните признаци, изразено физически, словесно или по различен метод, което има за цел или резултат накърняване на достолепието на лицето и основаване на враждебна, обидна или застрашителна среда.

Работодател, получил недоволство от служащ или чиновник, който се счита за подложен на тормоз, е задължен неотложно да извърши инспекция, да предприеме ограничения за преустановяване на издевателството, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, в случай че тормозът е осъществен от различен служащ или чиновник, показва специалистът. При несъблюдение на това обвързване, работодателят носи отговорност по Закона за отбрана от дискриминация за актове на дискриминация, осъществени на работното място от негов служащ или чиновник.

В сходни обстановки хората имат право да подадат тъжба и пред Комисията за отбрана от дискриминация, ако по-висшестоящият орган не предприеме инспекция, декларира специалистът по трудово право.

Органът, който дава отговор за попречване на дискриминация, отбрана от дискриминация и обезпечаване на тъждество на опциите, е Комисията за отбрана от дискриминация. Тя е профилиран държавен орган, който реализира надзор по използването и спазването на Закона за отбрана от дискриминация или други закони, уреждащи тъждество в третирането. При всички случаи хората биха могли да подадат сигнал и до териториалната дирекция " Инспекция по труда ", съпроводен с подробна информация по случая.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР