Чисто технологично България може без руски петрол, но това би

...
Чисто технологично България може без руски петрол, но това би
Коментари Харесай

Асен Василев призна какво ще правим с руския петрол

Чисто софтуерно България може без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата. Затова, в случай че Европейската комисия позволява изключения (от петролно ембарго), ще се възползваме от правото си също да желаяме такова изключение.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев в изявление за " Капитал ", представено от БГНЕС.

Разговорът е воден преди оповестеното през днешния ден в Европейския парламент предложение на Европейската комисия всички страни в Европейски Съюз да спрат доставките на съветски петрол от ноември, а на съветски горива - от края на годината.

За Унгария и Словакия се планува изключение до края на 2023 година Този проект следва да бъде утвърден от водачите на страните членки, които евентуално се съберат в Брюксел идната седмица, прецизира организацията.

" Няма проблем да бъдат възобновени доставките на природен газ от Русия за България, тъй като договорът с " Газпром " не е прекратяван, просто те стопираха да го извършват ", изяснява още Василев и прибавя:

" Работим по арбитраж във връзка едностранно нарушение от съветска страна и сме поискали от Европейски Съюз да се прегледа корист с господстващо състояние на пазара от страна на " Газпром ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР