Чилийският президент Себастиан Пинера обяви вчера, че подготвя проект за

...
Чилийският президент Себастиан Пинера обяви вчера, че подготвя проект за
Коментари Харесай

Президентът на Чили обеща промени в тоталитарната конституция от времето на Пиночет

Чилийският президент Себастиан Пинера разгласи през вчерашния ден, че приготвя план за промени в конституцията, призната по времето на диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-90) - едно от настояванията на стачкуващите, които стачкуват от три седмици против политиката на държавното управление, съобщи Франс прес.

Смятам, че конституционните промени са законни и ще ги обсъдим, по тази причина ще подготвим план за смяна на конституцията, съобщи президентът в изявление за в. "Ел Меркурио ". По думите му плануваните ремонти включват по-добро дефиниране на правата на личността, уточняват отговорностите на страната и учредяват по-добри механизми за гражданско присъединяване.

Няколко дни след встъпването в служба на Пинера през март 2018 година неговото държавно управление разгласи, че няма да допусне разискването на законопроекта за трансформация на конституцията, импортиран в Конгреса от предшественичката му, социалистката Мишел Бачелет, който кодифицираше неприкосновеността на човешките права, правото на опазване на здравето и обучение и равното възнаграждение на труда на мъжете и дамите.

Чилийският президент няма да подаде оставка макар рецесията

Президентът посочи, че новият план ще бъде разискван по едно и също време с този на Бачелет и че ще може да бъдат направени и други оферти. Протестите, които започнаха на 18 октомври поради повишението на цените на метрото, след това се насочиха против общественото неравноправие в образованието, опазването на здравето и пенсиите, само че протестиращите също по този начин желаеха и учредително заседание за смяна на конституцията.

След диктатурата главният закон е претърпял над 200 модификации в над 40 членове, подсети президентът. Промените би трябвало да бъдат подложени на диспути в Конгреса. Местни референдуми по тематиката ще бъдат проведени при започване на декември в множеството общини в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР