Чилийският президент Себастиан Пинера обяви извънредно положение в Сантяго заради

...
Чилийският президент Себастиан Пинера обяви извънредно положение в Сантяго заради
Коментари Харесай

Чили изкара армията заради протестите

Чилийският президент Себастиан Пинера разгласи изключително състояние в Сантяго поради бурните митинги против повишаването на публичния превоз, прераснали в вълнения и трима убити, предадоха международните организации. Решението за разполагането на военни пък бе посрещнато с потрес в страната, живяла 17 години под военна тирания, и е нещо невиждано в столицата от края на режима на Пиночет през 1990 г. 

Бронетранспортьори с бойци пресрещнаха през уикенда стачкуващите на централните столични площади, а моловете в града бяха затворени, откакто в обществените мрежи се появиха апели да бъдат щурмувани. Горящи барикади от автомобилни гуми бяха издигнати на няколко централни улици, един супермаркет бе опожарен, а полицията на доста места употребява сълзотворен газ и водно оръдие против стачкуващите. Генералът, отговарящ за сигурността в столицата по силата на изключителното състояние - Хавиер Итуриага дел Кампо, съобщи, че в някои квартали на столицата се вкарва полицейски час от 22 до 07 ч. сутринта и че армията ще следи за спазването му.

Пинера даде обещание, че ще анулира покачването на цените на билетите за метрото в столицата. " Държа да оповестя, че ние ще преустановим покачването на цените на метрото ", съобщи президентът в тирада по малкия екран от президентския замък Ла Монеда, като посочи, че ще бъде нужен незабавен закон за задачата и че ще има договаряния за превъзмогване на " сложната обстановка ". " Приоритетът на нашето държавно управление е да обезпечи публичния ред и сигурността на чилийците ", сподели Себастиан Пинеда, признавайки, че стачкуващите имат " положителни аргументи " да стачкуват. " Никой обаче няма право да демонстрира такова брутално незаконно принуждение като тези, които унищожиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго ", добави президентът. Администрацията на метрото заяви, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, с цел да бъде направена оценка на вредите.

Поне трима души починаха в Сантяго при пожар, избухнал при грабеж на супермаркет. Пожарът е избухнал, откакто стотици хора са разрушили входа на супермаркета, с цел да го оберат, заяви службата за пожарна сигурност.

По-рано бяха отправени апели жителите да се качват в мотрисите без билети в символ на митинг против нарастването на цените на билетите за метрото от 800 на 830 песос (1.04 евро) в пиковите часове. През януари билетите нарастнаха с 20 песос. През последните дни бяха арестувани 133 души за разрушение на уреди в метростанциите, където провалите съгласно управлението на метрото възлизат сред 400 и 500 милиона песос (630 000 евро). Общественият превоз е доста употребен в Сантяго, който е град с огромни тапи и мощно замърсяване на въздуха.

970812 КРИТИКА

Правителствената говорителка Сесилия Перес порица " безотговорните популистки водачи ", които по думите й подстрекават насилието, и предизвести против повтаряне в Чили на събитията от Еквадор и Венецуела през последните месеци. Тя отбрани Пинера, който бе фотографиран в първокласен италиански ресторант в разгара на конфликтите сред служители на реда и протестиращи в метрото. Снимките провокираха рецензии в обществените мрежи, съгласно които те са емблематични за президента милиардер, далечен от проблемите на редовите чилийци.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР