Чилийските десни партии спечелиха мнозинството от гласовете за избор на

...
Чилийските десни партии спечелиха мнозинството от гласовете за избор на
Коментари Харесай

Десните партии печелят мнозинство на изборите за Конституционен съвет на Чили

Чилийските десни партии завоюваха болшинството от гласовете за избор на членове на Конституционния съвет, които ще изготвят нов главен закон на латиноамериканската страна, заяви Ройтерс.

След преброяването на 95,13 % от бюлетините Републиканската партия на Чили, водена от някогашния закостенял претендент за президент Хосе Антонио Каст (на снимката), получи близо 35 % от гласовете.

Друга коалиция от обичайни десни партии получи малко над 20 % от гласовете, а лявата коалиция на президента Габриел Борич - към 29 %. Центристките партии завоюваха останалите гласове.

" Днес е първият ден на едно по-добро бъдеще, едно ново начало за Чили ", съобщи в тирада в Сантяго Каст, който загуби от Борич през 2021 година " Чили победи едно провалено държавно управление ", добави Каст.

Окончателните резултати ще дефинират точния състав на 50-местния Конституционен съвет, който ще дава отговор за правенето на нова Конституция на страната. Разпоредбите в нея ще се утвърждават с болшинство от три пети.

Това е последната стъпка в дългогодишните старания за преразглеждане на текста от ерата на диктатурата в страната (1973 – 1990 г.), откакто близо 80% от чилийците гласоподаваха за правене на нова конституция през 2020 година след бурни митинги против неравенството.

Избраните през вчерашния ден членове на Конституционния съвет ще стартират да изготвят новата конституция през юни въз основа на план, формиран от 24-ма конституционни специалисти, назначени от Конгреса през март. След това гласоподавателите ще одобрят или отхвърлят новото предложение през декември.

Първият модифициран текст беше направен от значително самостоятелни и леви гласоподаватели и беше фокусиран върху обществените придобивки, екологичните права, равенството сред половете и правата на коренното население.

Предложената Конституция беше считана за една от най-прогресивните в света, само че доста гласоподаватели я сметнаха за прекомерно поляризираща и процесът беше спъван от несъгласия.

Борич, който встъпи в служба през март предходната година, пристигна на власт, възползвайки се от вълната от оптимизъм, обвързван с промените, само че от този момент рейтингът му внезапно спадна, защото изпитващата усложнения стопанска система и възходящата престъпност се трансфораха в съществени проблеми за гласоподавателите. Той претърпя и политическо проваляне, откакто поддържа първия вид на Конституцията, който беше отритнат от близо 62 % от гласоподавателите.

Оттогава президентът се дистанцира от процеса, само че даде обещание да го поддържа. " Правителството няма да се намесва в процеса и ще почита автономията на органа ", съобщи Борич пред медиите през вчерашния ден сутринта.

След победната тирада на Каст, Борич приказва от президентския замък " Ла Монеда " в Сантяго, като прикани за единение и прикани опозицията да се поучи от предходния несполучлив опит. " Искам да поканя Републиканската партия, която завоюва несъмнено болшинство, да не прави същите неточности, които направихме ние ", сподели Борич, призовавайки десните сили да слагат Чили преди всичко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР