Чикаго е един от най-опасните градове в САЩ. На всеки

...
Чикаго е един от най-опасните градове в САЩ. На всеки
Коментари Харесай

Има Чикаго и Чикаго. Единият е луксозен, другият - брутален.


Чикаго е един от най-опасните градове в Съединени американски щати. На всеки четири часа там раняват или убиват човек. Особено доста жертви има измежду тъмнокожите в града. Грубо принуждение против тях ползват освен бандите, само че и полицията.

В една художествена изложба в центъра на града има специфична апаратура, която отдава респект на починалите в престрелки. В помещението са издигнати алегорични бели здания с многочислени чекмеджета – всяко едно от тях символизира някой погубен жител на Чикаго.

В залата е и Селест Кембъл, чийто наследник бил убит пред един нощен клуб в Чикаго. 24-годишният Матю Роджърдс-младши мечтаел да стане хип-хоп звезда. Но още преди да стартира кариерата му, 24-годишният афроамериканец умрял в престрелка. Малко преди този момент бил подписал и първия си контракт с една звукозаписна компания.

„ Синът ми е бил прострелян на доста места: един път в корема, един път в ръката и пет пъти в гърба, до момента в който се опитвал да се обърне ”, споделя майката.

Един от най-опасните градове в Съединени американски щати
Редакцията предлага
Три години са минали от въпросната вечер, само че спомените ѝ към момента са живи. Тя си спомня телефонното позвъняване, с което ѝ съобщили, че Матю е прострелян. Той умира още същата вечер. Статистиката сочи, че на всеки 19 часа в Чикаго умира по един човек, а на всеки 4 часа - някой е ранен от огнестрелно оръжие.

В лъскавия център на града човек мъчно може да усети тази трагична обстановка. Но единствено едно малко пътешестване с метрото е задоволително, с цел да види едно напълно друго Чикаго. Западната част на града е печално известна с престъпността си. Улични банди си поделят регионите и печелят пари от продажбата на дрога.

" Или убиваш, или ще те убият. Такъв е манталитетът тук. Оръжието е значимо, с цел да се защитаваш, тъй като оня против теб сигурно носи оръжие ” – по този начин Брадли Джонсън разказва обстановката в своя квартал. 50-годишният мъж е израснал тук, през днешния ден е обществен служащ в институция, помагаща на младежи. Освен от насилието на бандите, афроамериканците, които живеят тук, се оплакват и от полицейското принуждение: акции с мотив и без мотив, унизителни инспекции, физическо принуждение. Повечето хора тук нямат доверие на полицията, която сякаш би трябвало да ги пази.

“Трябва да си доста деликатен, когато разговаряш с служител на реда и непрекъснато да повтаряш: “Да, сър, не, сър ”, тъй като другояче обстановката може да ескалира. И най-важното: никога не хуквай да бягаш, тъй като тогава има най-голяма заплаха да чуеш изстрели зад тила си ", поучава Брадли.

Другото лице на Чикаго

Джеймс Гарборино е професор по логика на психиката в Университета „ Лойола " в Чикаго. През целия си професионален живот се е сблъсквал с деца и младежи, травматизирани от оръжията. “Факт е, че насилието над подрастващите зависи значително от цвета на кожата им. Афроамериканските деца от фамилии с ниски приходи умират 8 до 10 пъти по-често от огнестрелни оръжия спрямо децата от междинната класа, без значение какъв е цветът на кожата им ”. 

“Обезверен съм ”  

Гарборино дълго време вярвал, че нещо ще се промени, че политиката ще предприеме ограничения против насилието, породено от оръжията. Но на вятъра:

“Не виждам никаква сериозна смяна по същината на казуса. Страхът в страната е неизменен. Няма сигнали за смяна и от страна на оръжейната промишленост. А в политиката никой не взима на съществено тази тематика. Много съм обезкуражен ”, споделя психологът.

Селест Кембъл, майката на убития 24-годишен мъж, е малко по-оптимистично настроена. В момента тя оказва помощ на дами, които също са изгубили децата си. Държавна поддържа за тях няма. Те знаят, че могат да разчитат само на самите себе си.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР