Четвъртото издание на фестивала Реките на София“ ще се проведе

...
Четвъртото издание на фестивала Реките на София“ ще се проведе
Коментари Харесай

Четвъртото издание на фестивала с кауза “Реките на София” преобразява Перловска река в Южен парк

Четвъртото издание на фестивала „ Реките на София “ ще се организира от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, с цел да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а точно парка до Регионалния център за модерно изкуство „ Топлоцентрала “. Така фестивалът слага на фокус към едно от дребното места в града, където реката е бистра и към момента в естественото си корито, с цел да покаже една допустима и по-добра позиция към софийските реки.

“Основното обръщение, което желаеме да отправим посредством фестивала е, че през София минават същински, живи реки, които имат капацитета да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да притеглим вниманието на жителите и на общината към вероятното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за възстановяване на тяхното положение. ”, показа Мартин Янков, създател на фондация “Колективът ”, която осъществя огромното събитие.

В рамките на самодейността през миналите години са извършени огромен брой краткотрайни намеси на разнообразни речни местоположения в града, експертни работни групи и съвещания за положението на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се построи система за делене на битовата канализация от дъждовната, и този план има капацитета да увеличи осезаемо чистотата на столичните реки.

С разрастването на града понижава потенциала на битовата канализация, проектирана гравитационно, паралелно на реките. Вероятно и в този момент, под НДК всеки ден се изливат хиляди тонове канализационни води непосредствено в Перловската река, които минават намерено през самия център на София. Много показателно за замърсяването на реките е следното видео на самостоятелния специалист и деятел Иво Анев, показващо действително казуса. А решението му става все по-належащо, тъй като всеки нов квартал в полите на Витоша, който се причислява към канализационната мрежа, натоварва в допълнение системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг главен проблем на столичните реки е, че виновните институции по опазването им са прекалено много. “Столична Община, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и другите свързани с реките институции мъчно могат да се синхронизират в целеустремено и систематично решение на проблема и намирането на нужните средства. ”, съобщи Янков и добави още, че точно Столична Община би трябвало да поеме тежката лидерска позиция като основен отговорник за благосъстоянието на града, обединявайки и другите институции в намирането на решения. Според него, разделянето на мръсната от дъждовната канализационна система е сложна, само че неизбежна задача, в случай че столичани желаят да живеят в чист град. “Това е освен проблем, а опция да създадем София доста по-приятен град, който рационално се възползва от естествените си дадености ”, с оптимизъм съобщи създателят на фондацията.

Чрез годишния фестивал “Реките на София ” и богатата му културна стратегия, уредниците желаят да насочат светлините на прожекторите към тези провокации и в същото време да ангажират повече жители, бизнеси и институции в идеята за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко подиуми, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще забележим гении като етно група 4ЕТНО, многоликия актьор Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще приключи с късометражно кино посред горските звуци. През трите дни на фестивала дребни и огромни ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно съревнование с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, несъмнено, реките.

Освен обичайно вдъхновяващата културна стратегия, арт съоръжения и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специфичен интерактивен урок по активизъм и градско обмисляне. Той се осъществя с поддръжката на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната стратегия на „ Реките на София “ и първият народен конгрес " Placemaking Connected: Bulgaria ", който има за цел да сътвори мрежа на организациите, ангажирани с градско развиване в България. Откритият урок ще изследва различни форми на гражданско присъединяване и вероятните функции в процеса по основаване на намеси в градската тъкан.

От няколко години Фондация “Колективът ” развива и на национално равнище самодейността “Реките на града ”, която през 2023 се организира в Стара Загора, Велико Търново, този уикенд следва в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

 

Фестивалът „ Реките на София “ е част от Календара на културните събития на София и се осъществя с поддръжката на Столична община и огромно семейство от сътрудници: Фондация “Америка за България ”, РЦСИ “Топлоцентрала ”, Нов Европейски Баухаус, Бюро на Европейския парламент в България, Imp-act Agency, 100 стола, Бизнес парк София, Fashion Days, Coca Cola, #ПромениКартинката, Poiema Collective, Raynovski architects, Flag Flag, Next-DC, BG Бъди деен, ЕКОПАК България, Foody.to, Move.BG.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР