Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението

...
Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението
Коментари Харесай

Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма ситуацията в наводнените села остава съществено. Все още няма вода и електричество , заяви Българска национална телевизия.

Ситуацията в село Богдан, което е най-засегнато от бедствието, продължава да е сериозна. Пет къщи са застрашени от сриване. В разчистването на наводнените села в Карловско се включва техника на " Автомагистрали ". Вече се прави оглед на вредите от Агенцията за обществено подкрепяне, която ще даде помощ на засегнатите семейства в размер на минимална работна заплата. Друга комисия разказва разрушенията по инфраструктурата, с цел да се реши какво е належащо за възобновяване й. На място ще се взема решение къде има най-голяма потребност за изпращане на спомагателна техника в помощ на бедстващите хора.
 Поне два месеца Карловско ще се възвръща от наводненията Обновена
Поне два месеца Карловско ще се възвръща от наводненията

Предстои разчистването на тонове кал и дървесина

Описването на вредите стартира и в Пловдивското село Трилистник. Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земемделските стопани. 100% от посевите са унищожени. Работи се по възобновяване на водоподаването в региона.
 В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението
В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението

Като съществена причина за бедствието хората виждат изсичането на гори в Средна гора

В случая със село Калековец, скъсаната дига по река Стряма и влизането на вода в отводнителните канали е предизвикала наводненията в част от Трилистни к, сподели шефът на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " Васил Узунов пред националната телевизия.  Основна причина за бедствието обаче са огромните количества вода , които са пристигнали от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. Количествата превалявания през последните дни са над 400 кубика, посочи Узунов. 
 Все още не е почнало разчистването в наводнените пловдивски региони Обновена
Все още не е почнало разчистването в наводнените пловдивски региони

В блокираното село Богдан и в откъснатите елементи на Каравелово към момента няма ток

Скъсана дига при село Калековец е била възобновена, само че реката си е проправила път през най-слабото място на дигата , посочи той. През 2021 година са открити и други компрометирани сектори и са издадени наставления към " Напоителни системи ".
 Частично бедствено състояние е оповестено в Пловдивска област
Частично бедствено състояние е оповестено в Пловдивска област

Селата в Карловско да не пият чешмяна вода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР