Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред

...
Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Щадящите тестове важат 48 часа

Четвъртата Коронавирус вълна доближи пика на предходната. Това разяснява пред бТВ бТВ проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър. Тя предвижда, че ще има и последваща вълна и беше безапелационна, че въведените ограничения за ограничение на вируса не са закъснели. Проф. Кожухарова показва по какъв начин ще бъдат вземани щадящите проби за децата, в случай че се върнат в учебно заведение.

„ Това, което е друго от другите талази, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „ Делта “ разновидността в доста по-голяма степен заразява децата и младежите “, акцентира проф. Мира Кожухарова.

За щадящите проби за децата тя разяснява, че те няма да са наложителни и в случай че родителите не са съгласни, децата им могат да си останат у дома, до момента в който трае епидемиологичната вълна.

„ Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за проучване на слюнка “, изясни тя за тестванията.

„ Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат тестът, която е характерна единствено към избран антиген. Тези проби са високо надеждни, само че не са достоверни на равнището на PCR “, посочи тя.

По думите ѝ тези проби не са стресиращи за децата, само че те важат 48 часа и по тази причина би трябвало да се вършат два пъти седмично.

„ Това заболяване мъчно се лекува, при възрастните с хронични болести изобщо не се лекува. Битката я губят хората с преклонна възраст с хронични болести “, разяснява проф. Кожухарова за високата смъртност от болестта у нас.

„ По време на тази вълна би трябвало да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви нужни сега. Всички действия, които са свързани с малко разкош, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, тъй като ще има и последваща вълна “, посъветва проф. Кожухарова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР