Четвъртък, 27 юли. Левски“ гостува на Шкупи“ (Скопие) в среща

...
Четвъртък, 27 юли. Левски“ гостува на Шкупи“ (Скопие) в среща
Коментари Харесай

12 часа без храна и вода: Задържаните българи в Скопие ще търсят правата си

Четвъртък, 27 юли. „ Левски “ гостува на „ Шкупи “ (Скопие) в среща от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. 19 българи прекарват половин денонощие в арест в северномакедонската столица без храна, вода, персонални документи или право на телефонен диалог. Те са арестувани преди да стигнат до футболния стадион, където се играе мачът сред „ Левски “ и „ Шкупи “.

Българите бяха освободени против санкция от 300 евро на човек. Пред Euronews България приказва един от задържаните – Николай Николов. Той споделя, че ще търси своите права, поради непозволения, по думите му, арест. Ето какво показа той пред нашата камера:

Колко време прекарахте в ареста в Скопие?

– Държаха ни в незнание може би над 10 часа. Полицайката, която беше на промяна в това районно ръководство извънредно тайно реши да ни излъже. Тя ни сподели подпишете ето този документ, който е написан на македонски. Не ни беше възложен преводач, пожелахме подобен, само че те не ни обърнаха внимание. Думите им бяха „ подпишете това “, без да ни споделят какво е, то е за обиска и ни споделиха, че след 5 минути сме свободни. Не последва никакво освобождение, дори в противен случай. Тези формуляри, на които се подписахме, бяха цялостни с неистини, по какъв начин сме се дърпали от тях, псували сме ги. В този документ, написан от полицията в Северна Македония, беше казано, че ние сме употребявали думата „ македонско говедо “, по този начин сме били нарекли служителя на реда.

Какво се случи по-късно, по какъв начин бяхте освободени?

– Връчиха ни банкова сметка, на която ние, които бяхме 19 арестувани, би трябвало да заплатим санкция от 300 евро, в противоположен случай не ни връщат персоналните документи.
Свързани

Вие платихте ли ги?

– Тук желая да изкажа признателност на синята аудитория в Скопие, защото в границите на 1 час се събра голяма сума с тези пари и за безусловно всички съвсем изцяло сумата беше покрита.

Посолството на България в Република Северна Македония по някакъв метод оказа ли Ви поддръжка, потърсихте ли го?

– Разбира се, това ни беше единствената опция, ние сме в такава обстановка, че не създадем ли това на същия ден, ние не можем да напуснем страната в интервал от 2 дни, защото събота и неделя тези институции не работят. Нашият консул ни даде съответна информация. Мога да кажа, че разчитахме напълно на него, само че наблягам от македонските управляващи на няколко пъти ни беше посочена изкривена информация, може би техните нападки се смениха 4 пъти от това защо са ни задържали. Думите на дежурната полицайка бяха, че са ни задържали за неспазване на реда, както и за непокорство, след това тя извъртя нещата, че сме били участници в строшаване на дадени елементи от заведение по път на стадиона. Ние обяснихме, че в това заведение даже не сме участвали и нямаме визия къде е. Това не беше взето под внимание. Изключително неуважително отношение, напълно на етническа основа, защото демонстрираха напълно подправена информация, без доказателства за това и без вид ние да я оспорваме.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР