Четирите политически сили, които преговаряха за нова управляваща коалиция, започнаха

...
Четирите политически сили, които преговаряха за нова управляваща коалиция, започнаха
Коментари Харесай

ДБ: Блокирането на Северна Македония не е в интерес на България

Четирите политически сили, които преговаряха за нова ръководеща коалиция, започнаха и полемиките за външната политика на България, съобщи БНР.

От обединяване " Демократична България " обявиха, че продлъжаващо блокиране на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз не е в полза на България.

Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде направена пътна карта, която да стане част от преговорния развой.

" В картата да бъдат разказани напълно съответни претенции към Скопие. Картата би трябвало да включва съответни неща като: съответен график за създаване на обща информационна инфраструктура; постоянни общи съвещания на кабинетите и парламентите, на които да се разисква използването на Договора за другарство и другите мерки; проверка на учебниците по история ", сподели Тафров.

За нов обвързващ документ сред София и Скопие се и представителят на партия " ИТН " Димитър Гърдев.

" Това, което желаеме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени искания - и териториални - също. Другото, което е извънредно значимо, е да бъде преустановен езикът на омразата. Искам единствено да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат авансово ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети избрани задължения ", съобщи Гърдев.

Той настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

Нов имидж на България във външнополитически проект, безвизов режим със Съединените щати, влизане в Шенген, присъединение към Еврозоната и електронно гласоподаване или гласоподаване по пощата за жителите в чужбина. Това включва визията на " Продължаваме промяната " по последната обсъждана тематика в съдружните договаряния -за външната политика.

За градивен разговор с Република Северна Македония се схванаха четирите договарящи партии.

По-рано през вчерашния ден четирите партии - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България - преговаряха за финансовата и бюджетната политика.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР