Четирима ломчани са сред арестуваните осем участници в организирана престъпна

...
Четирима ломчани са сред арестуваните осем участници в организирана престъпна
Коментари Харесай

Ето ги трафикантите на мигранти от Лом и Видин, спипани при мащабна акция на ГДБОП

Четирима ломчани са измежду задържаните осем участници в проведена незаконна група за нелегално превеждане на мигранти през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия. Това оповестява в. “Ломпрес”, като се базира на информация от свои, само че неназовани източници.

Както писа konkurent.bg участниците в групата бяха арестувани на 14 ноември в София, Видин и Лом при профилирана интервенция на ГДБОП, ДАНС, " Гранична полиция " и Специализираната прокуратура.

При зрелищна акция рано сутринта ченгетата са щракнали белезниците на 50-годишния Славчо А. от Хумата, натурализирания като ломчанин жител на Пакистан - Шабир Б., 38-годишната му жена Цветомира А. и 23-годишния й наследник Георги Ц. Семейството върти бизнес в града като съдържатели на денонощен магазин, бирария и неотдавна затвореното " Грийн кафе ", по-известно като " Палмата ". Славчо А. е с богато престъпно минало.
Започнал в зората на демокрацията с магистрални кражби на чужденци, минал през ДДС-измамите и финиширал с доходоносния трафик на хора. Ден преди да бъде задържан, Славчо се похвали във фейсбук с новия си автомобил " Ауди ". След задържаните са втори жител на Пакистан - 33-годишният Емир Ш., 43-годишните Борислав Х. и Емил Д. от Видин и 37-годишният Марко М.

Според спецпрокурорите, проведената незаконната група работила от юни 2015 година, само че арестите последвали откакто събрали задоволително доказателства. За разлика от другите " каналджийски " структури, въпросната група е провела превеждането на мигранти освен през територията на България, само че и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на дейностите на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Двамата пакистанци са набирали искащи да пътуват на Запад, най-много от Турция - най-вече пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на групата са ги посрещали на " зелена граница " и са ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом. Впоследствие мигрантите са били прекарвани през Дунав с лодки, наети от локални риболовци.

В края на октомври покрай Лом бяха арестувани 10 иракчани, задържан бе и единият от каналджиите - Емил К. - Чепа, а вторият - Николай М. - Яйчака избягал с джипа си. Участниците в групата, които авансово са дошли на румънска земя, са ги посрещали мигрантите с колите си и са ги закарвали до границата с Унгария.

След по-редно незаконно прекосяване през " зелена граница ", са били превозени по същата скица до Будапеща. Оттам, към този момент с коли с непознати номера, са " доставяни " на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали сред 4 и 6 хиляди евро на човек. Превеждането до Румъния е коствало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало основно по арабската система за разплащане Хавала, след постигане на дадения мигрант на авансово уговореното място. Иззети са документи, съгласно които заплащането е ставало и посредством компании за интернационалните преводи.

След приемането на сумите, те са били разпределяни сред участниците в групата, плащани са били и контрактуваните " възнаграждения " на наетите лодкари, водачи и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, сред 50 и 100 лв. за човек са давани на лодкарите за плаването през Дунав.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР