Четирима души са арестувани за каналджийство по случая с откритите

...
Четирима души са арестувани за каналджийство по случая с откритите
Коментари Харесай

18 мъртви мигранти са открити в камион край София

Четирима души са задържани за каналджийство по случая с откритите в ранния петъчен следобяд тела на 18 мигранти в зарязан камион край софийското село Локорско. Сред починалите, евентуално от задушаване, има и дете, на забележима възраст 6-7 години, разгласи здравното министерство. По данни на ведомството 34-ма от транспортираните мигранти са настанени в лечебни заведения. Част от тях са в тежко положение, премръзнали и не са се били хранили от дни.

Разследващите настояват, че са събрали голям брой доказателства и безспорно ще стигнат до причинителите. Инцидентът се проверява от националната следствена работа и Министерство на вътрешните работи.

Жертвите са афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е с търговищки номер. Не е ясно за какво камионът е бил зарязан. Собственикът му е измежду задържаните. По информация на БНР той е арестуван, до момента в който отивал в Министерство на вътрешните работи да разгласи, че бил откраднат камионът му. От Главна дирекция " Национална полиция " оповестиха, че този мъж е бил разпознат от част от мигрантите, на които били показани фотоси на задържаните. Друг от арестуваните е обект на няколко следствия за каналджийство. В момента се организират разпити на обвинените за каналджийството мъже

Няма данни за полицейско гонене или някакъв пътен случай. Сигналът за камиона е бил подаден в Министерство на вътрешните работи към 14.15 ч. в петък. Шофьор видял лутащите се на пътя мигранти и подал сигнала, а мъжете по-късно са завели служителите на реда до камиона, от който съумели да излязат и там били открити труповете.

В лечебни заведения са настанени 34 мигранти, като от тях пет са деца, оповестиха по-късно от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

В болница " Св. Анна " са приети в болница седем души. Във Военномедицинска академия са признати осем мегранти. Петима от тях са настанени в реанимация, като четирима са в тежко положение и се е наложила интубация и командно дишане. Трима души са настанени в Клиника по незабавна токсикология.

В " Пирогов " са постъпили седмина от откритите афганистанци, в " Царица Йоанна – ИСУЛ " – четирима, в " Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда " – четирима, в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи - четирима.

Все още не може да се откри контакт с признатите в лечебните заведения, тъй като не желаят да приказват, заяви пред публицисти здравният министър Асен Меджидиев. Повечето проучвания към този момент са направени, сподели той и акцентира, че логаритмите за лекуване ще бъдат спазени.

Лоша преценка на каналджиите

Мигрантите край Локорско са част от група, която преди дни е минала границата с Турция незаконно, изясни началникът на следствието Сарафов. Използвали са стълба. След това са прекарали известно време в гора край Ямбол. После са били натоварени на злощастния камион. Според неофициална информация така наречен тайник е бил изработен от дървени греди и е било доста мъчно да се излезе от него.

" Това е неприятно стичане на събитията и неприятна преценка на каналджиите. Това са тайници, които са се пробвали да създадат в този камион, с цел да прекарат своята стока. А тяхната стока са хора, човешки същества ", разяснява Сарафов.

ДНК следи

При следствените дейности на място са открити ДНК следи от 16 души, както и отпечатъци, сподели още шефът на следствието. По думите това значи, че изрично ще се откри кой е карал камиона и кой различен е бил в него.

" Нямам никакво подозрение, че ще установим кои са причинителите на това злочинство ", сподели Сарафов.

Най-вероятно в събота ще бъдат повдигнати обвинявания по случая, изясни градският прокурор на София Илияна Кирилова.

" Лицата, с които сега се работи, явно не им е непозната тази активност. И оперативно са известни на органите на Министерство на вътрешните работи ", сподели тя.

Прецедент

Досега у нас не е имало сходен случай. Многократно се е случвало мигранти да бъдат изоставени от каналджии и да бъдат избавени от полицията измръзнали и прегладнели, само че смъртен случай с сходни мащаби не е регистриран.

През предишното лято имаше няколко нещастия, при които починаха служители на реда. Двама служители на реда в Бургас починаха откакто патрулката им бе блъсната от цялостен с мигранти рейс. На входа на София при гонка пък бе ударен полицейски бус, а служителят в него получи тежки пострадвания, от които след това умря. В непосредственост до граничната ограда бе убит граничар. За закононарушението бяха задържани двама пастири от региона на Одрин, припомня " Медиапул ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР