Четирима бивши министри на външните работи и шестима бивши министри

...
Четирима бивши министри на външните работи и шестима бивши министри
Коментари Харесай

България да изпрати на Украйна оръжия и да модернизира армията си: Бивши министри

Четирима някогашни министри на външните работи и шестима някогашни министри на защитата излязоха с позиция преди срещата на върха НАТО в Мадрид, в която приканват България да модернизира армията си и най-сетне да се откаже от руското оръжие, съобщи Медиапул.

 

Освен това съгласно тях България би трябвало да изрази ясна взаимност с Украйна , тъй като " рисковете за сигурността и защитата ни се усилват от неуверената и спорна национална позиция по развиване на предното разполагане на сили на НАТО в Източна Европа, от разминаването на целите в националното и съюзното отбранително обмисляне, от ограничение на консултациите в страната и със съдружниците по основни въпроси на превъоръжаването, предното разполагане и поддръжката за Украйна ".

 

" Националните ползи на България изискват на срещата на върха да бъде изразена безапелационна взаимност с Украйна, в това число с даване на нужните ѝ въоръжения и муниции, за ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се подсигурява сигурността на страната в тази сериозна обстановка ", показват някогашните министри.

 

Призивът е подписан от министрите на външните работи: Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева, и от министрите на защитата: Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев.

 

В отговор на апела има сегашният министър на защитата Драгомир Заков разяснява, че е добре, " когато се излиза с обществено самопризнание за личните неточности, пропуски, дейности или бездействия ".

 

" Колебливата позиция е била функционалност на предишното, не на сегашното. Липсата на съответна рационализация също е функционалност на предишното. За първи път от участието си в НАТО, България има ясна, твърда и поредна в последните 3 месеца позиция по предното разполагане! Нещо, което нито

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР