Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция

...
Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция
Коментари Харесай

Конференция за хроничните заболявания събра 40 лектори и над 100 медицински специалисти

Четиридесет лектори и над 100 участника събра Четвъртата научна конференция „ Хронични болести - патогенеза, диагностика, клиника и предварителна защита " от 9 до 12 май в хотел Аква Парадайз Ризорт в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " с шеф проф. доктор Доброслав Кюркчиев, и Българското научно сдружение по имуноонкология (БНДИО) с ръководител доцент доктор Желязко Арабаджиев.

„ Конференцията се организира годишно от 2021 година с концепцията да бъде мултидисциплинарна - да включва разнообразни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични болести в девет клинични специалности - невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха отдадени на имунизацията против човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката сред имунология и хранене. Целта ни е медицинските експерти да чуят водещите специалисти в разнообразни области на медицината и по този начин да актуализират своите познания с най-съвременните достижения на здравната просвета ", изясни проф. Кюркчиев.

В последния панел от програмата стана ясно по какъв начин имунологичните проучвания могат да покажат съществуване на антитела години преди у пациентите да се появят каквито и да е признаци на автоимунни болести, което дава отлични благоприятни условия за предварителна защита. „ Заедно с Организацията на пациентите с ревматологични болести организираме полемика на тази тематика сред ревматолози, имунолози и пациенти с хронични автоимунни болести. Идеята е да предложим благоприятни условия за интердисциплинарна връзка и ранна предварителна защита на автоимунните болести въз основата на имунологични проучвания ", съобщи проф. Кюркчиев.

В региона на онкологията фокусът е върху ваксинопредодвратимите злокачествени тумори като карцинома на маточната шийка и върху изключителните изгоди за обществото от HPV имунизацията, с цел да се понижи рискът от HPV обвързваните онкологични болести.

„ В тазгодишното издание на Конференцията включихме един по-скоро политически панел, който е подсилен от Европейската ракова организация. Ще представим Манифеста на Европейската ракова организация „ Време за ускоряване за Европа - Заедно против рака ". По същата тематика преди време организирахме кръгла маса в Парламента.

Манифеста е апел за интензифициране на нововъведенията и грижите за хората с рак в осъществяване на Европейския проект за битка с рака, с цел да се понижи тежестта от разпространяването на раковите болести ", изясни имуноонкологът доцент доктор Желязко Арабаджиев.

Сред главните рекомендации на Манифеста към политиката на Европейски Съюз за битката с рака е:

да се реализира дефинитивно елиминиране на ваксинопредотвратимите онкологични болести, измежду които обвързваните с човешкия папилома вирус (HPV) и с вируса на хепатит В (HBV);

да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно разкриване на рака

да се взема решение с съответни ограничения казусът с дефицита на медицински фрагменти в региона на онкологията. Идеята е всички тези цели да се доближат, като се употребяват опциите на Европейския проект за битка с рака със съответното финансиране и като се сътвори План за деяние на Европейски Съюз за решение на казуса с дефицита на работна мощ в опазването на здравето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР