Четири процедури стартират през октомври, съобщиха от министерството на икономикатаОткъде

...
Четири процедури стартират през октомври, съобщиха от министерството на икономикатаОткъде
Коментари Харесай

Още 200 млн. лева в подкрепа на бизнеса

Четири процедури започват през октомври, оповестиха от министерството на стопанската система Откъде може да получим средства - интерактивна платформа дава подробна инфорамция
200 млн. лв. безплатна финансова помощ са планувани за бизнеса. Средствата са по оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност " /ОПИК/, а четирите процедури ще започват до края на октомври. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Яна Топалова.
Една от процедурите е в поддръжка на така наречен " големите-малки " компании с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията. Тя ще бъде с бюджет 78 млн. лева, като парите са за обезпечаване на ликвидност, на оборотни средства и покриване на разноски на компаниите. Втората процедура е " Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 " с бюджет също от 78 млн. лева Тя ще бъде за реорганизиране и основаване на безвредни условия на труд в изискванията на пандемия.
" Подписахме договорите с министерствата на превоза и на туризма, които ще са директни бенефициенти за даване на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК. Договорите са за процедури за поддръжка на дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти с бюджет от 30 млн. лева, както и процедура за поддръжка на туроператори и туристически сътрудници с бюджет от 10 млн. лева ", изясни Топалова.
Взето е решение на Комитет за наблюдаване на Оперативната стратегия по процедурата " Подобряване на индустриалния потенциал в дребните и междинни предприятия " да се наддоговори с ново систематизиране на средствата в размер на 68 млн. лв., при съблюдаване на в началото заложеното в Условията за кандидатстване по процедурата. " Това значи, че компании, които към този момент са утвърдени по процедурата, ще получат финансиране на своите планове за бъдещите си вложения в машини и съоръжение за увеличение на производството ", акцентира Топалова.
Тя заяви още, че е завършил прегледът на всички над 27 хиляди планови оферти по процедурата за поддръжка на микро и дребни предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. лева към над 21 хиляди компании. " Предстои сформирането на нова Оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените 6 хиляди планови оферти заради непредставяне в период или непредставяне според условията на в допълнение изисканите им документи, с цел да подпомогнем и тях ", съобщи зам.министърът. Стартирала е оценката и на процедурата за поддръжка на междинни предприятия,  като се чака да завърши доникъде на ноември.
Освен грантови схеми, ограниченията за подкрепяне на българския бизнес включват и благоприятни условия за заеми при облекчени условия посредством Българска банка за развиване. " През ББР по антикризисните ограничения в стопанската система са вложени над 140 млн. лева, като от тях над 60 млн. лева са отпуснатите заеми на компании по " Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия ", регистрира Топалова.
Заместничката на Лъчезар Борисов уточни и опциите за бизнеса посредством Фонда на фондовете, както и Българска организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ), която   дава на компаниите опция да работят при условия на отсрочено заплащане в изискванията на пандемия, като обезпечава застрахователно покритие. Яна Топалова откри онлайн събитието " Government2Business: Държавата в поддръжка на бизнеса ". То е част от дейната работа за консултиране на компаниите. Изпълнителната организация за поощряване на дребния и междинен бизнес /ИАНМСП/ разгласи и старта на взаимния план с Фонда на фондовете - МСП консултант - интерактивна платформа, която дава подробна информация за опциите за финансова поддръжка на предприятията от страна на редица институции. Приложението ще е налично на уеб страницата на Министерството на стопанската система и на  Агенцията, а напълно скоро и на уеб страницата на Фонда на фондовете. То ще дава опция и за съвещания от специалистите на самодейността, като фирмите авансово ще попълнят анкета, която ясно да дефинира потребностите им.
На 2 октомври министърът на стопанската система лъчзар борисов заяви, че общо изплатените досега безплатни средства към българските компании по Процедура " Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " са в размер на 139 116 192 лв.. Помощ са получили близо 17 хиляди компании.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР