Четири лица са с повдигнати обвинения за ръководене и участие

...
Четири лица са с повдигнати обвинения за ръководене и участие
Коментари Харесай

Четирима души с обвинения по случая Nexo

Четири лица са с повдигнати обвинявания за управление и присъединяване в проведена незаконна група. Тя е работила от началото на 2018г. до вчерашния ден, сподели Борислав Сарафов в Националната следствена работа по време на конференция по отношение на следствието на криптобанката Nexo, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".  Групата е развивала активността си на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови, стана ясно на конференцията.

" Всички са български жители. Основната част на активността е осъществявана от територията на София ", изясни още зам.-главният прокурор като изясни, че двама са оповестени за търсене и имат възбрана да напущат страната.

Лицата са упрекнати в управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел да прави съгласувани в страната и в чужбина закононарушения – пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Предвидените санкции по тези обвинявания са за отнемане от независимост над 3 години.

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят. Няма публични данни обвинените да са нарушили наложената им заповед за овакантяване на страната.

" По данни на граничен надзор не са напускали страната ", добави Сарафов.

" По отношение на четирите лица са назначени данъчни проверки, както и на обвързваните с тях физически лица. Има данни, че обвинените разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти. В един от претърсените домове са открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", съобщи Сийка Милева.

Главният прокурор благодари на всички свои сътрудници, които работят от няколко месеца по случая " Nexo ". По думите му той е неповторим за България и един от дребното такива в международен мащаб.

Иван Гешев акцентира, че по проблема нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си сътрудници.

" Този случай е много комплициран и разчитаме на подпомагане, в това число и на експертна помощ. В бъдеще евентуално ни следва още по-сложна работа. Имаме потенциала да се оправим, без значение от провокациите, пред които сме изправени ", добави още Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР