Четири конкретни стъпки с активното участие на държавата трябва да

...
Четири конкретни стъпки с активното участие на държавата трябва да
Коментари Харесай

Държавата да прави паспортизацията на сградите предлагат от БСП


Четири съответни стъпки с дейното присъединяване на страната би трябвало да се случат, с цел да може паспортизацията на постройките да стане факт.Предложението е на Българска социалистическа партия и може да бъде осъществено доста бързо, в случай че социалистите завоюват идните избори. От левицата са безапелационни, че наложителната към този момент по закон паспортизация на постройките би трябвало да се случи с държавна помощ и с грижа за хората.

Управляващитесъздадоха голям проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на постройките. За 11 години ръководство, единствено го отсрочват, само че не го вземат решение. И както постоянно при тях - страната се отдръпва от задължения и оставя всеки да се оправя самичък в най-тежката икономическа и обществена рецесия. Това разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция в централата на партията. ГЕРБ трансферираха цялата отговорност и финансовата страна по направата на въпросните технтически паспорти върху притежателите на жилища.

След диалози с специалисти, от Българска социалистическа партия са изготвили работещо и съответно решение. В 4 стъпки предлагаме съответно решение, което ще стартираме незабавно при продобиване на изборите, разгласи Нинова.

Социалистите оферират държавното управление посредством Министерството на районното развиване и благоустройството да събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документи за постройките. Вместо всеки притежател или домоуправител да си я търси самичък.

Министерството да направи електронна платформа, информацията се цифровизира и става обществена, както в редица европейски страни има цифров сграден дневник.

Държавата да заплаща обследването за хората и да подкрепя общините посредством два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възобновяване и резистентност.

След това да се нарави лист на компаниите и експертите, лицензирани за проучване и правене на механически паспорти и той също да се качи на цифровата платформа и да е обществен. По този метод ще се избягне непрофесионалисти и близки до властта хора да работят проформа и да се присвояват средства за официално публикуван документ, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.

Нинова заключи изрично: „ Този проект съчетава съответна помощ с грижа за хората и действителна антикризисна мярка за подкрепяне на бизнеса “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР