Четири години след договора за добросъседство между България и Северна

...
Четири години след договора за добросъседство между България и Северна
Коментари Харесай

"Червени линии" в преговорите: Как ще продължи диалогът между София и Скопие?

Четири години след контракта за добросъседство сред България и Северна Македония, Народното събрание в Скопие одобри публична позиция, обвързвана с блокираните договаряния за присъединението на страната към Европейски Съюз. Според проф. Анна Кочева от Института за бъгарски език към Българска академия на науките, в документа не не се вижда нищо ново и по-различно от това, което в последно време артикулират в Скопие.

„ В Народното събрание на С. Македония беше гласувана декларация за мекедонските „ червени линии “ по отношение на България. Тя е препоръчана и гласувана от ВМРО-ДПМНЕ, която е опозиционна партия “, посочи проф. Кочева в предаването „ Тази заран “.

„ По нашия съвместен път България направи няколко огромни компромиса. На първо място България няма никакви аспирации във връзка с актуалното съществуване на формалния език на С. Македония и във връзка с метода, по който посочват този език там. Освен това България няма никакви искания към актуалната еднаквост на жителите на С. Македония. Българската страна даже прави прочут компромис като използва термините „ обща история “ и „ обща история на езика “ “, счита проф. Кочева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР