Четири години и половина след решението за Брекзит, Брюксел възнамерява

...
Четири години и половина след решението за Брекзит, Брюксел възнамерява
Коментари Харесай

Брюксел иска да принуди финансовите компании да се прехвърлят от Лондон в ЕС

Четири години и половина след решението за Брекзит, Брюксел има намерение последователно да затегне разпоредбите и да принуди финансовите компании да трансферират щаб-квартирите си от лондонското Сити – бизнес квартала на английската столица – на територията на Европейския съюз, оповестява Le Monde. 

Според последното допитване на одиторската компания Ernst & Young, оповестено на 1 октомври, 7900 работни места са трансферирани в Европейски Съюз от референдума през 2016 година, 400 от които тази година. Освен това в Европейския съюз бяха наети 2800 нови чиновници, вместо да са във Англия. По този метод, заради Брекзит в английския финансов бранш, бяха изгубени 10 хиляди работни места като съгласно шефа на аналитичния център New Financial Уилям Райт, тези данни не отразяват цялостната картина, защото Ernst & Young следи решенията на единствено 240 финансови компании. По негови лични калкулации 330 компании са подхванали разнообразни ограничения в навечерието на Брекзит. Според Уилям Райт тази наклонност е единствено началото.

„ Преместването на работа от Лондон в Париж или Дъблин е скъпо и мъчно. Следователно фирмите желаят да се лимитират до най-малко. Фирмите се притесняват да не открият, откакто се реалокират, че това е било непотребен ход, тъй като, да вземем за пример, Лондон и Брюксел са съумели да се спогодят “, споделя Райт, представен от френския вестник. 

Към момента обаче договарянията за бъдещите двустранни връзки не са приключени и двете страни се придържат към изчаквателна политика, акцентира вестникът. Във всеки случай, от идната година английските жители към този момент няма да могат да пътуват свободно в цяла Европа и автоматизирано да продават своите финансови артикули. Въпреки това те се надяват да получат някои „ еквиваленти “ в регламентите, макар че за лондонското Сити такава система надалеч не е идеална: те се координират от Европейския съюз едностранно и може ненадейно да бъдат анулирани, само че това е по-малкото зло. 

Засега Европейският съюз остава несговорлив. Единствената отстъпка, която той разреши на английските финансови компании са клиринговите организации. Тяхната задача е да се уверят, че купувачът разполага с парите, нужни за закупуване на финансовия артикул, а продавачът в действителност ги има. В момента клиринговите къщи в Обединеното кралство преобладават на пазара, тъй че това е добра вест за лондонското Сити. Това потвърждава, че европейците не могат без Лондон, най-малко в този бранш на стопанската система. В същото време Европейски Съюз също насочи опасност: клирингът е вероятен единствено до 30 юни 2022 година, а задачата на Брюксел е последователно да върне финансовите компании на територията на Европейския съюз.

В сряда, по време на тирада пред представители на асоциацията Paris Europlace, ръководителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой де Галау даде ясно да се разбере, че съжалява за „ свръхзависимостта “ на европейската финансова система от клиринговите къщи на Обединеното кралство. Той изиска огромните банки да стартират да заобикалят лондонските организации в тази област: съгласно ръководителя на Банката на Франция всички участници са заинтригувани от бързото прекачване на финансовите компании в Европейски Съюз. Освен това той прикани европейските клирингови организации да разработят своите оферти, с цел да станат опция на лондонското Сити за огромните банкови институции. 

Тази тактичност за последователно стягане на контрола се среща на всички равнища. Специално в банковия бранш, в началото Европейската централна банка прояви схващане и разреши на някои институции да играят двойна роля - в Лондон и в Европейски Съюз, само че това може да завърши. ЕЦБ също разреши на огромни финансови институции да правят някои интервенции в Лондон, само че възнамерява последователно да понижи броя им. 

Примерът с лондонското Сити илюстрира някои от главните истини за Брекзит: той има негативни последствия за Обединеното кралство, само че се случва доста постепенно. Ефектът им ще продължи години и Европейски Съюз няма да понижи натиска. „ Така че тази борба, която е на съвсем пет години, занапред стартира “, заключава Le Monde. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР