Четири деца спасиха от пожар карловско село. Учениците опитали да

...
Четири деца спасиха от пожар карловско село. Учениците опитали да
Коментари Харесай

Четири деца спасиха село от пожар

Четири деца избавиха от пожар карловско село. Учениците пробвали да спрат огнената буря преди да обхване близката гора. Огънят настъпвал към първите къщи в село Каравелово. За своята доблестната постъпка и проявената храброст децата получиха самопризнание, оповестява Нова тв.

„ Беше доста ужасно! Пламъците бяха големи!”, споделя едно от децата.

Докато играели, Александър, Димитър, Илиян и Денислав забелязали огън и големи кълба пушек в края на селото. Без грам съмнение 11-годишният Александър първи се затичал към мястото на пожара, който тръгнал от купчина с почистена суха трева

„ Огънят беше обхванал много от поляната и дървета. Гореше суха трева. Даже се бяха запалили и бали горе на поляната. Горе-долу до тук стигаше огънят. и беше тръгнал към гората, доста във вътрешността към гората”, споделя Александър Костов на 11 години.

Без да губят време децата изтичали до най-близката къща и взели лопати, с които почнали да гасят пламналите треви, в опит да спрат огъня.

„ Гасихме с крайници, вода… с каквото можехме. Ние доста бързо трябваше да вземем вода от прилежащите къщи. Да наливаме и да се връщаме. Над 10 туби, само че огънят беше доста силен”, споделя Димитър Георгиев.

Въпреки напъните на децата, пламъците заплашително доближили близката гора и първите къщи в селото. Това изплашило момчетата.

„ Пламъците бяха много високи и като видяхме, че няма да можем да ги изгасим, взехме решение да се обадим на 112”, твърди Александър.

Две от децата изтичали към центъра на селото, с цел да посрещнат противопожарния автомобил. За минути пожарът бил сподавен.

„ Имаше риск и към къщите, а същото по този начин и към гората… можеше да изгорят много къщи”, безапелационна е Славка Червенкова, кмет на с. Каравелово.

Заради смелата си постъпка, четиримата възпитаници, които прекарват ваканцията си на село, бяха наградени със статуетки и грамоти от шефа на пловдивската пожарна.

„ Останах безгласен, защото доста ме трогнаха. Теза дребни герои, които са за мен огромни, огромни постъпиха както би трябвало да постъпи всеки един жител. Навременно заловен пожар може да се гаси с чаша вода по-късно и тонове няма да стигнат”, показва комисар Георги Мангараков, шеф на РДПБЗН- Пловдив.

„ Всички ние се гордеем с тях. Тяхната постъпка е образец за връстниците им и за всички нас”, съобщи кметът на селото.

„ Сигурно като порасна ще стана или служител на реда или пожарникар, тъй като тази специалност е героична и е доста прелестно да помагаш на други хора”, съобщи Димитър Георгиев, едно от децата, гасили пожара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР