Четиресет и пет годишният Павел Можейко бе признат за виновен

...
Четиресет и пет годишният Павел Можейко бе признат за виновен
Коментари Харесай

Поредна брутална репресия срещу свободното слово: Беларуски журналист бе осъден на шест години затвор

Четиресет и пет годишният Павел Можейко бе приет за отговорен от съда в западния беларуски град Гродно в „ съучастничество в екстремистка активност “. Причината е, че е отразявал дейностите на политическата съпротива.

 

Популярният публицист бе упрекнат, че е работил за медии като „ Белсат ТВ “, която предава на беларуски от прилежаща Полша. Беларуските управляващи дефинираха „ Белсат “ като „ екстремистка “ организация.

 

Адвокатът Юлия Юргилевич беше наказана по същото дело, също на шест години зад решетките, откакто беше упрекната, че е предавала на Можейко сведения за беларуски политически пандизчии, в частност за Алес Пушкин, който умря в затвор в Беларус по-рано този месец.

 

През февруари предходната година 42-годишната Юргилевич, която е практикуващ правист от съвсем 18 години и е защитавала правозащитници, беше лишена от право да упражнява специалността си.

 

 Асошиейтед прес показва, че присъдите са поредна стъпка от продължаващи от години брутални репресии против опозиционни фигури, самостоятелни публицисти и правозащитници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР