Честваме 140 години от Освобождението на Плевен. По време на

...
Честваме 140 години от Освобождението на Плевен. По време на
Коментари Харесай

Плевен отбеляза с чествания ​140 години от Освобождението си

Честваме 140 години от Освобождението на Плевен. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-78 година градът става прочут в целия свят с петмесечните боеве, останали в историята като Плевенската епопея. С тържествена заря-проверка Плевен означи популярната дата, а Българска национална телевизия направи феновете съпричастни към честването.

Победата при Плевен на 10 декември 1877 година е преломен миг във войната. След полудневен кръвопролитен пердах, при опита й да пробие блокадата, е пленена 43-хилядната турска войска на Осман паша. Заради смисъла на града за изхода на войната над 20 улици в целия свят носят името Плевен.
Емилия Зорнишка, шеф на Регионален военноисторически музей - Плевен:„ В хода на Руско-турската война Плевен става център значим стратегически и боен център и задържа хода на войната за няколко месеца, записани със златни букви в историята на Плевен.

 © Българска телеграфна агенция
Честванията в града през днешния ден минаха под мотото „ Плевен помни! ".
Румен Радев - президент на България: Скъпи плевенчани, обръщам се към Вас с думи на признателност, тъй като вие съхранявате загатна за тези кървави дни почтено и с възприятие за дълг. Защото Вашият град продължава да бъде същински мемориал на героите.
След тържествената заря плевенчани и гостите на града се любуваха и на 8-минутен светлинно-звуков театър, озаглавен „ Падна Плевен! Ден популярен! ", който пресъздаде най-драматичните моменти от Плевенската епопея, възвестила победния излаз на войната.
 © Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР