Честото консумиране на захарни напитки и храни увеличава киселинността в

...
Честото консумиране на захарни напитки и храни увеличава киселинността в
Коментари Харесай

Мляко след хранене поддържа зъбите здрави

Честото изразходване на захарни питиета и храни усилва киселинността в устата, в резултат на това емайлът се поврежда и разрушава. Сочените за здравословни зърнени храни, които в последно време непрекъснато са рекламирани, в действителност съдържат огромно количество захар.

Постоянната консумация на сладкиши, шоколади, бонбони, газирани питиета, разрешава захарта да полепва по зъбите.

 Прясно мляко

Микроорганизмите в устната празнина преработват тази захар и я трансформират в киселини, а тези киселини водят до деминерализация на зъбите, скапват емайла. Вследствие на този развой се появяват кариеси, както и други проблеми със зъбите.

Доктор Найджъл Картър от английската „ Фондация за дентално здраве ” твърди, че не е толкоз значимо какво количество захар се гълтам едновременно, а какъв брой постоянно, най-малко по този начин стоят нещата за устната хигиена. Той счита, че, в случай че се похапва нещо сладко един път на ден, това не би навредило толкоз доста на зъбите.

Ако обаче през няколко часа се употребяват само захарни храни, това ще усили киселинността в устата и тя ще остане висока за дълъг интервал.

 Мляко

Това от своя страна значи, че зъбите ще се скапват много по-бързо. Рисковете са в действителност огромни – съгласно статистика една трета от децата в Европа сред 5 и 12 години са с развалени зъби.

Проведено е проучване Университета на Илинойс, резултатите от което демонстрират, че насъбраната зъбна плака след хранене при изразходване на известна зърнена закуска с вода, мляко или ябълков сок е друга по киселинност.

От доброволците, участващи в изследването, са взети проби половин час, след края на закуската. Те демонстрират, че при похапването на зърнената закуска с друга напитка рН е друго.

С ябълков сок рН е 5.83, за водата – 6.02, а надлежно с прясното мляко в 6.48. Резултатите от проучването са оповестени Журнала на Американската дентална асоциация.

По-ниските равнища на рН значат в действителност по-висока киселинност в устата, т.е. - чаша мляко след хранене ще резервира зъбите здрави за по-дълго време. Млякото реминерализира зъбите и обезврежда киселинността в устата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР