Често съветвам родителите, че е добре достъпът до електронни устройства

...
Често съветвам родителите, че е добре достъпът до електронни устройства
Коментари Харесай

Как дългото време пред компютъра въздейства на децата?

Често поучавам родителите, че е добре достъпът до електронни устройства на децата да е стеснен, тъй като това може да е увреждащо за здравето и равитието на детето, споделя психологът Лучия Таскова.

Прекомерното потребление на екрани в предучилищна и начална учебна възраст води до проблеми, свързани с вниманието, концентрацията, даже и държанието. Увеличават се депресиите и равнищата на тревога измежду децата. А, в случай че приказваме и за видеоигрите, постоянно може да се виждат и по-чести нападателни прояви.

Количеството време, прекарано от предучилищна възраст пред екран, е обвързвано с последващата поява на проблеми с вниманието, концентрацията и държанието. В съпоставяне с деца с по-малко от 30 минути дневно пред монитора, децата, които гледат повече от два часа дневно, са пет пъти по-склонни да развият клинично значими поведенчески проблеми и съвсем шест пъти по-вероятно да имат проблеми с когнитивните процеси. Освен това, децата, които прекарват пред екран повече от два часа дневно, имат съвсем осемкратно нараснал риск от осъществяване на критериите за хиперактивно разстройство с недостиг на вниманието, което единствено по себе си приказва и за усилване на признаците при децата с такива нарушавания.

Прекомерното време пред екраните води до хронична нервност при децата. Хронично раздразнителните деца постоянно са в положение на извънредно висока възбуденост и могат да наподобяват изтощени. Тоест, те са разчувствани, само че изтощени. Тъй като хронично високите равнища на възбуденост оказват въздействие върху паметта и способността да се концентират, тези деца по всяка възможност ще изпитват усложнения в научен проект. Може би в този момент е по-логично изказванието, че отдалеченото образование е не до такава степен дейно.

Не е изненадващо, че дребните деца са по-чувствителни към електронните устройства, в сравнение с възрастните. Продължителното излагане на електроника основава сензорно претоварване, което може да разконцентрира детето и то да загуби фокус. Претоварването може да докара до привършване на умствената сила.

Канадски учени настояват, че за дете на петгодишна възраст здравословните граници за време пред екран не би трябвало да надвишава 30 минути дневно. Повече от това може да повлияе и на положителното качество на съня. Излагането на електронни устройства десинхронизира биологичния часовник на детето. Това е резултат от екрана, който имитира дневната светлина и потиска мелатонина – хормона, който контролира цикъла на сън и пробуждане в тялото.

Трябва да се признае, че е съвсем невероятно изцяло да се отстрани електрониката от ежедневния ни живот; неограниченото време на работа обаче носи повече щета, в сравнение с изгода, осведомят от puls.bg. Регулирането и намаляването на времето за приложимост е от изгода освен за детето, само че и за фамилията като цяло. В последна сметка, по-малкото време на екрана също прави път за определяне на по-силни и по-значими връзки с хората към нас. Много по-добре би било, в случай че времето пред екраните се размени с деен спорт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР