Често ли се задъхвате, когато изкачвате стълби? Чувствате ли липса

...
Често ли се задъхвате, когато изкачвате стълби? Чувствате ли липса
Коментари Харесай

Как да се чувстваме по-добре с дишане?

Често ли се задъхвате, когато изкачвате стълби? Чувствате ли липса на сила тъкмо когато ви е най-необходима? Можете ли да вършиме кардио с бързо движение повече от половин час или се изморявате още първоначално? Дишате ли тежко, до момента в който спите? Не че има по какъв начин да знаете, само че можете да питате колегата си. Ако отговорът на множеството въпроси е „ да ” или просто изпитвате остра потребност да бъдете по-енергични и витални, може би е време да се научите да дишате вярно.

Интересен факт е, че множеството хора използваме единствено 15-20% от потенциала на белите дробове по време на дишане. Това е причина за забавена обмяна на веществата, липса на сила, изнемощялост, неприятно храносмилане, възприятие на потиснатост, главоболие и други. Първата и най-основна потребност на нашите кафези е потребността от О2. Ако не задоволяваме най-пълно тази им нужда, ние ги обричаме на некадърност да извършват вярно и останалите си функционалности.

А единствено си представете какъв брой добре бихме се чувствали, в случай че използваме целия потенциал на белите си дробове, до момента в който дишаме? Колко по-лесно ще се случват всички процеси в тялото ни и какъв брой енергични и здрави ще бъдем. И да! Напълно е допустимо да използваме цялостния потенциал на дробовете си, до момента в който дишаме! Сега ще споделя с вас няколко извършения, които ще ни оказват помощ да дишаме оптимално. Лесни са и всеки може да ги извършва у дома.

Упражнение 1: Релаксация и централизация

Много е значимо да отбележим, че дишането е основен критерии за това, по какъв начин се усещаме. Много елементарно можем да се оправим с терзанието, прекомерната превъзбуда и неналичието на централизация, в случай че дишаме, както би трябвало. Именно по тази причина първото упражнение, което ще споделя, е предопределено за усмиряване и релаксиране. Можете да го вършиме постоянно когато се чувствате неспокойни, разконцентрирани, уплашени, преди обществени изяви, преди изпити или всевъзможни моменти, когато се чувствате обезпокоени. Можете да го вършиме преди лягане – в композиция с някои лесни йога извършения се получава страховит лек против бодърствуване. Това упражнение е идеално и като подготовка на мозъка за медитация. Не се учудвайте от простотата му – тук по-важна роля играят мозъкът и концентрацията ни.

То се състои в следното:

Седнете на стол. Ако ви е комфортно, можете да сгънете и кръстосате краката си, в случай че не – просто ги отпуснете напред. Изключително значимо е да изправите гърба си, тъй като това разрешава на диафрагмата да се движи свободно, което оказва помощ на белите дробове да се уголемяват оптимално, без нищо да им пречи. Затворете очи. Можете да си пуснете нежна музика или в случай че предпочитате го направете в цялостна тишина. Най-добре е да бъдете самичък, с цел да не ви разсейва никой.

Съсредоточете цялото си внимание върху върха на носа си. Идеята е да наблюдавате с мозъка си въздуха, който излиза и влиза през носа ви, за 10 цялостни вдишвания. Като забележете – първо издишвате, по-късно вдишвате. Това оказва помощ да успокоите мозъка си по-бързо. Изчистете всичко ненужно от него. Сега нямате телефон, към вас не съществуват хора, не ходите на работа и забравяте за шефа си. Оставате единствено вие и дъхът ви. Чувствайте го. Представете си, че носът ви е врата и вие сте пазачът – следите кой влиза и кой излиза. Ако усетите, че за секунда откъсвате вниманието си от дишането – върнете го там още веднъж. Изпълнявайте упражнението със лично движение, само че не прекомерно бързо.

Спокойно, надали ще се получи в първите 10 опита. Отначало може да се изнервите или да ви се стори досадно. Ако се случи по този начин, това значи, че имате известни проблеми със способността си да се концентрирате. Ако го вършиме в продължение на една седмица и повече, последователно ще забележите, че ви става все по-лесно и прелестно. Дори ще изпитате същинско наслаждение от упражнението. В дълготраен проект ще добиете дарба за концентриране, ще станете по-спокойни и уверени.

Десет издишвания и вдишвания, като изискването е: Ако им изгубите броя – почнете изначало!

Упражнение 2: Енергичност и жизнеспособност

Това упражнение се състои от три елементи. Всяка от тях ни оказва помощ да активизираме разнообразни елементи от белите си дробове, с цел да можем след това да ги свържем в изцяло цялостно дишане. Препоръчвам ви да не вършиме всичките три елементи едновременно, в случай че не сте привикнали. Отделете няколко дни, с цел да разучите всяка от тях, чак по-късно преминете към цялостното дишане. Идеята е, че в случай че до в този момент постоянно сте дишали с върха на белите си дробове, може да ви се завие свят от прекомерно огромното количество О2, което навлиза в тялото ви внезапно. Енергията, която навлиза в тялото ни от кислорода се освобождава на 8 стадия, в противоположен случай би се получила детонация. Ако до в този момент сте дишали плитко, ще ви би трябвало повече време да свикнете. Спокойно. Бързо ще стане.

Част 1: Диафрагмено дишане

Легнете по тил (на земята моля) и поставете дясната ръка върху гръдния панер, а лявата върху пъпа.
Издишайте.
Вдишайте. Позволете на въздуха да нахлуе надълбоко в дробовете ви. Диафрагмата слиза в коремната област. Усещате по какъв начин коремът под лявата ви ръка се повдига. Ако е належащо упражнете напън с дясната ръка върху гръдния панер, с цел да не се мести
Издишайте през носа, като леко притискате корема си
Започнете с 3-4 вдишвания, в случай че се чувствате добре, увеличете до 7-8
С времето можете да увеличавате броя или просто да го вършиме, колкото време ви е прелестно

Част 2: Флангово (странично) дишане

Легнете по тил и сложете ръцете си в профил на ребрата, малко над талията
Издишайте
Вдишайте. Представете си, че по-голяма част от нахлуващия въздух се стича във фланговете. Гръдният панер се уголемява и ръцете се изместват встрани
Издишайте през носа
Изпълнете 3-4 флангови вдишвания. Ако се чувствате добре може да увеличите до 7-8

Част 3: Гръдно дишане

Легнете по тил
Кръстосайте ръце – дясната ръка положете върху лявата горна страна на гръдния панер и ключицата, а лявата – огледално на нея, до дясната ключица
Издишайте
Вдишайте. Представете си по какъв начин по-голямата част от въздуха струи към раменете. Гръдният панер се уголемява, ръцете ви се повдигат. Раменете не трябва да отиват нагоре
Издишайте през носа и почувствайте по какъв начин гърдите ви се отпускат
Започнете с 3-4 вдишвания и увеличете до 10
След като усвоите горните три извършения, можете да преминете към част 4:

Пълно дишане – то сплотява диафрагменото, фланговото и гръдното дишане. Това е естественото дишане, което всеки от нас би трябвало да прави. С продължителни извършения то измества неправилните дихателни привички.

Легнете по тил и насочете цялото си въображение към цялостното дишане

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР