Често, когато спите на гости у някого или току-що сте

...
Често, когато спите на гости у някого или току-що сте
Коментари Харесай

Защо не можем да спим на чуждо място?

Често, когато спите на посетители у някого или преди малко сте се нанесли в нов дом, не можете да заспите. Това си има своето научно пояснение. Мозъкът ви се пробва да ви защищити. Всъщност част от мозъка ви остава бдителна за евентуални закани. Любопитното е, че постоянно лявата страна е тази, която поема " нощната промяна ".

Експертът по когнитивна филология и психични науки Юка Сасаки от университета Браун в Лонг Айлънд споделя " В Япония хората споделят: " Ако смениш възглавницата, не можеш да заспиш ", а какво остава за леглото и дома.

Повечето животни също имат сходно държание – спят единствено с половината част от мозъка си, до момента в който другата остава нащрек за вероятни закани. При хората това положение даже си има име - „ резултатът на първата нощ “, тъй като организмът ни изпада в особеното полубудно-полуспящо положение първия път, когато спим в непозната за нас среда.

Екип от университета " Браун " в Съединени американски щати организира опит с 35 души два пъти – един път в първата им нощ на непознато място и още веднъж - седмица по-късно. Резултатите потвърждават, че по време на първата вечер лявата част на мозъка им не съумява да се затвори вярно и да „ заспи “, когато сънят би трябвало да е най-дълбок. През втората нощ не се следят същите равнища на интензивност, което значи, че доброволците са почнали да привикват с мястото.

Може би би трябвало да благодарим на тялото си, че се грижи за нас през нощта, до момента в който спим, когато сме най-уязвими.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР