Често добродетелта е много по-голяма слабост, отколкото всеки друг недостатък.

...
Често добродетелта е много по-голяма слабост, отколкото всеки друг недостатък.
Коментари Харесай

И в училището, и в брака се учиш, докато си жив, без надежда, че ще научиш нещо | Бранислав НУШИЧ

„ Често добродетелта е доста по-голяма уязвимост, в сравнение с всеки различен минус. "

 Branislav Nusic

Трима из една душа поехме ние още от първия момент след моето раждане пътя на живота. Когато за първи път съм се засмял в майчините скути, от тоя смях съм се родил аз и съм поел своя път в живота; когато за пръв път в майчините скути сянка на грижа е легнала на челото ми, от тая грижа съм се родил отново аз и съм поел своя път в живота; когато за пръв път в майчините скути съм заплакал, от тоя рев съм се родил отново аз и съм поел своя път в живота.

Панталоните дефинират освен рода, само че и типа: когато обуеш панталони, излиза наяве, че си двуного. Панталоните са някак си по-морални - не тъй като са закопчани, а тъй като в тях човек е облечен без значение дали стои на краката или на главата си. Освен това панталоните са и по-устойчиви, и по-надеждни - не тъй като роклята е знак на податливостта, а тъй като тя прави индивида слаб и безхарактерен. Има даже исторически доказателства за това. Всички антични нации, които са носили рокли, са починали. Но нещастието на човечеството се състои не толкоз в това, че тези нации са изчезнали, а в това, че те са изчезнали, а роклите са си останали. Тук има още едно необичайно събитие: в случай че роклята в действителност е знак на неустойчивост и отстъпчивост - заради което са починали и народите, които са я носели - по какъв начин да се изясни фактът, че и до през днешния ден тя се е запазила като униформа на представителите на силата - царете, поповете и дамите... Изтъквайки особеното значение па панталоните, нямам желание нито да омаловажа смисъла на роклята, нито да я скарам с панталоните и да помрача добросъседските връзки, които съществуват сред тях. С всичко това аз желая единствено да оправдая пред самия себе си оная горделивост, която почувствувах, когато за пръв път ми обуха панталони.

Винаги съм мислил, че хипотенузата е братовчедка на хипопотама.

Благодарение на зоологията аз се убедих, че индивидът има два крайници, а животните четири, което въпреки всичко не значи, че пуякът е човек.
Научих още, че магарето е търпеливо, че агнето е добродушно, конят доблестен, тигърът свиреп, лисицата лукава, кучето правилно, заекът страхлив, порът лицемерен, че маймуната е смешна и че индивидът има всички тия особености, взети дружно, и по тази причина се счита за по-висше създание от животните.

Има да вземем за пример думи, които са капризни и непостоянни като истерична жена - явяват се във всички вероятни тоалети. Това съпоставяне не е инцидентно. Изучавайки граматиката, аз забелязах, че тая просвета има доста женски особености или в случай че желаете, дамите имат доста граматически особености. Нямам поради неопределеното и повелително наклонение, за които може да се каже, че са извънредно женски наклонения, а обстоятелството, че към всяка жена, като към съществителното в граматиката, постоянно се навърта по някой член на речта, по който може да определиш от какъв тип и жанр е дамата. Освен това и дамите, както и съществителните в граматиката, имат постоянно окончание, което доста драговолно сменят при всеки нов падеж.

Известно е, че един боен шеф върнал рапорта на своя зависещ - пълководец на погранична рота, с цел да сложи в него точките и запетаите, тъй като без тях не могло да се разбере дали в граничната битка е умрял главатарят на контрабандистката тайфа, или самият пълководец на ротата, който, изпраща рапорта. Тая заповед сложила командира на ротата, който през целия си живот освен се намирал в неприятни връзки с точките и запетаите, само че и напряко бил техен зложелател, в същинско усложнение. За него било доста по-лесно да води цяла нощ битка против двадесет и пет погранични бандити, в сравнение с да разпредели толкоз точки и запетаи в своя доклад. За да излезе от това затруднено състояние и да извърши заповедта на началника си, той взел чист лист хартия и написал на него 10 точки и петнадесет запетаи, прибавил листа към рапорта си и го върнал на началника си с молба той да извърши с разпоредба разпределението на приложените точки и запетаи и да придаде всякоя към уместно отделение. Помолил го също да изразходва съответно ония, които се окажат допълнително и останат неизползувани.

Размишлението е единственото гратис и безвредно човешко забавление - само че единствено в случай че умееш да размишляваш, тъй като има такива, които и това не умеят.

Но аз не съм разказал още всичко за времето, прекарано в гимназията, където човек прахосва най-хубавите си години. Училището и бракът са двата най-важни интервала в човешкия живот, по тази причина и се споделя, че който приключи добре учебно заведение и се ожени успешно, той си е обезпечил живота. Нещо повече, учебното заведение и бракът имат и доста общи отличителни черти. Така да вземем за пример и в учебното заведение, и в брака се учиш, до момента в който си жив, без вяра, че ще научиш нещо; и в брака, както и в учебното заведение, има строги и положителни учители, тежки и леки предмети; и в брака, както и в учебно заведение, можеш да получиш и добра, и неприятна бележка; и тук, и там нямаш право да закъсняваш и всяко неявяване ти се отбелязва; и в брака, както и в учебното заведение, получаваш бележки за държанието си; и в брака, също както в учебното заведение, могат да те скъсат на изпит; и в брака както и в учебното заведение се радваш на ваканциите. Единствената разлика е несъмнено това, че бракоразводното дело с дамата трае доста дълго, а бракоразводното дело с учебното заведение е една от най-кратките процедури в света. Освен това, в случай че в учебно заведение човек едвам на края на учението си стартира да има някаква стойност, то на края на брака той изгубва всякаква стойност.

В любовта най-опасното нещо са отсъствията.

Избрано от „ Автобиография " на Бранислав Нушич, превод от сръбски Боян Ничев, 1974, изд. Народна просвета
Снимки ~ euinside.eu; заглавна - Zanka Stokic & Branislav Nusic, 1925 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР