Честата консумация на картофи може да доведе до високо кръвно

...
Честата консумация на картофи може да доведе до високо кръвно
Коментари Харесай

Ако си фен на картофите, ще страдаш от високо кръвно!

Честата консумация на картофи може да докара до високо кръвно налягане, твърди ново проучване на учени от Медицинското учебно заведение на Харвард. Дори под формата на пюре, варени или печени те са също толкоз рискови за здравето, колкото е и чипсът, и могат да доведат до повишение на кръвното налягане.

Разбира се, чипсът си остава най-опасният картофен артикул поради високото наличие на мазнини в него, които водят до други съществени опасности за човешкото здраве.

Според учените даже и в случай че се случва четири пъти седмично, потреблението на картофи или картофени артикули е противопоказна. Те са на мнение, че провинен за това е съдържащото се в тях нишесте.

Тъй като другояче вкусният зарзават има висок гликемичен показател, нишестените въглехидрати бързо се трансформират в захари и се отсрочват в организма. Това води до внезапно повишаване на равнището на кръвната захар. С течение на времето с това повишаване може се появяват проблеми с кръвната захар, декларират откривателите.

Учените основават своето стряскащо за феновете на картофи изказване въз основата на 20-годишно проучване, в което взели участие повече от 187 хиляди мъже и дами от всички елементи на Съединени американски щати.

Резултатите демонстрират, че дамите, които постоянно се хранят с картофи, са застрашени в по-голяма степен от високо кръвно налягане, в сравнение с мъжете.

Все отново учените открили, че представителите и на двата пола, които ядат четири или повече порции картофи седмично без значение в какъв тип (печени, варени, пържени или на пюре), са с 11 % по-заплашени от тези, които ядат картофи един път седмично.

 Чипс

Хората, които ядели чипс четири или повече пъти седмично, имали 37 % по-голям риск да развият високо кръвно налягане, посочило още проучването. Част от пациентите били подложени на специфична диета със зеленчуци, в които не се съдържа скорбяла. Само за седмица рискът от високо кръвно при тях понижен с цели 6 %, сочат още данните.

Ние не твърдим, че би трябвало да се спре потреблението на картофи, споделя водещият на проучването професор Томас Сандрас. - Те са вкусни и имат своите многочислени изгоди за организма. Важно е обаче да знаете, че никога не би трябвало да прекалявате с тях. Най-добрият вид е те да се употребяват два пъти месечно. Колкото до чипса, вземете всичките пакети от вашата къща и ги изхвърлете с чиста съвест непосредствено в кофата, поучава още той.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР