Чешкото външно министерство извика руския посланик в Прага, за да

...
Чешкото външно министерство извика руския посланик в Прага, за да
Коментари Харесай

Чехия иска от Русия пълни компенсации за щетите от взривовете във Върбетице

Чешкото външно министерство извика съветския дипломат в Прага, с цел да му предяви настояванията на Чехия за цялостни обезщетения от страна на Русия на вредите от гърмежите в хранилища с муниции през 2014 година, за които се допуска, че са дело на съветски шпиони, съобщи Асошиейтед прес.

Заместник-министърът на външните работи Мартин Смолек връчи на дипломат Александър Змеевски дипломатическа нота, " в която се акцентира, че по интернационалното право Руската федерация носи отговорност за причастността си към детонациите в хранилища за муниции във Върбетице през 2014 година ".

Чешкото държавно управление съобщи на 17 април, че разполага с доказателства, че двама чиновници на съветското военно разузнаване са взели участие във взривяването на складовете, при което починаха двама души. Русия отхвърля да има нещо общо със случилото се.

На същите двама съветски шпиони през 2018 година задочно бяха повдигнати обвинявания от английските управляващи в опит за ликвидиране с нервнопаралитично вещество от групата " Новичок " на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри.

Разкритията за детонациите във Върбетице доведоха до сериозна дипломатическа рецесия сред Чехия и Русия, като на десетки дипломати беше подредено да изоставен надлежно съветските и чешките представителства в двете страни, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР