Чешкият посланик Лукаш Кауцки откри в Градската художествена галерия изложбата Claypause“

...
Чешкият посланик Лукаш Кауцки откри в Градската художествена галерия изложбата
Claypause“
Коментари Харесай

Чешки дизайнерски вази в ГХГ

Чешкият дипломат Лукаш Кауцки откри в Градската художествена изложба изложбата

„ Claypause “ (из плана „ Животът на вазата “) на Роман Шедина, бележит дизайнер на керамика и порцелан от Чехия. Изложбата е първата от поредност културни прояви, с които Чешката република разпространява Председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната пое от 1 юли.

В словото си на откриването дипломат Кауцки съобщи: „ Не е инцидентно, че първото културно събитие, което вършим отвън София, е тук, в Пловдив – град, който е непосредствен до моето сърце. Този хубав град в действителност си заслужава изложбата на водещия чешки дизайнер Роман Шедина, който освен  впечатляващ актьор е и великолепен учител. “

Младият чешки керамик преподава в Средното учебно заведение за приложни изкуства в родния си град Бехине, което тази година навършва 138 години. Чешката керамична школа може да се похвали с дълга история на развиване, отвеждаща обратно към XVI век.

В своето одобрение към създателя и гостите заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов акцентира, че изложбата се случва по време на наситения с изяви Есенен салон на изкуствата, което ще даде опция тя да бъде посетена освен от пловдивчани, само че и от доста туристи от целия свят, идващи в Пловдив по това време.

Той насочи публична покана към чешкия керамик да гостува като създател в резидентната стратегия за актьори на Община Пловдив, с каквато нито една друга община в страната не може да се похвали. Шедина ще може да работи с българските майстори на керамика в Стария град в продължение на месец.

„ Председателството на Съвета на Европейския съюз е и културна дипломация. Държавите, които вършат мощна културна стратегия, каквато прави Чехия в Пловдив, дават отговор на въпроса какво е да си европеец, какви са нашите общи европейски полезности и за какво сме част от огромното европейско семейство “- съобщи още Пламен Панов.

Всяка от вазите, изваяни от Роман Шедина, в действителност са резултат от креативно партньорство с други известни чешки актьори, работещи в разнообразни области на изкуството. Сред тях са водещ фотограф като Алжбета Юнгрова, интернационално приет стрийт арт художник като Ян Калаб и други. Тази креативна синергия предизвика шефа на Градската художествена галери Красимир Линков да напомни мисъл на Конфуций, че „ съдът не е това което виждаме (материята), а това, което той съдържа. „ В случая тези артистични съдове съдържат духа на своите основатели. „ Това е един комплициран разговор сред двама актьори, построен на база на духовността, а въпреки това има способността да ангажира и нас като фенове “- заключи изкуствоведът.

Творби на Роман Шедина са включени в сбирките на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската изложба в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), Арт център „ Марк Ротко “ в Латвия, PorzellanikonEuropaischesIndustriemuseum в Зелб – Германия, TheZepterGallery в Белград – Сърбия, и в редица частни сбирки.

Изложбата се провежда от Чешкия център в София с шеф Дагмар Остранска и със съдействието на почетния консул на Чешката република в Пловдив доцент доктор Иван Соколов. Тя може да се прегледа до 24 септември на втория етаж в Залите за краткотрайни експозиции(ул. „ Княз Александър I “№15).
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР