Чешката инвестиционна група "Пи Пи Еф", собственост на милиардера Петър

...
Чешката инвестиционна група "Пи Пи Еф", собственост на милиардера Петър
Коментари Харесай

Сделка създава нов голям играч на пазара за електрически автобуси

Чешката капиталова група "Пи Пи Еф ", благосъстоятелност на милиардера Петър Келнер, част от която е и мобилният оператор "Теленор България " ЕАД, уголемява бизнеса си в Турция.

Комисията за зищата на конкуренцията е разрешила осъществяването на централизация, която ще се реализира посредством придобиване на взаимен надзор от страна на турската "Екса Експорт Санайи Мамулери Сатъш же Араштърма А.Ш. " и "Пи Пи Еф Бийр Топхолдко " Б.В. върху турската компания "Темса Улашъм Арачларъ Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети, оповестиха от регулатора.

Анализът на тази договорка се постанова, защото сумата от общите обороти на всички компании в концентрацията на територията на страната за миналата финансова година надвишава 25 млн. лева и участниците в покупко-продажбата са задължени да уведомят Комисията за защита на конкуренцията.

Сделката може да се реализира, защото няма пазари, върху които тя ще окаже влияние, защото придобиващото надзор дружество – "ППФ " и придобиваното сдружение "Темса " оперират на разнообразни продуктови пазари (първото на пазара на продажба на тролейбуси в страната, а второто - на пазара на продажба на рейсове в България).

"Екса Санайи Мамулери Сатъш же Араштърма " А.Ш. - Истанбул няма активност в България. Но корпоративната група, към която принадлежи, прави у нас търговия на едро с гуми за леки коли, лекотоварни коли, трактори и строителна техника, продажба на цимент и на електрическа сила.

Другият покупател - "Пи Пи Еф Бийр Топхолдко " Б.В., е холдингово сдружение, което не прави активност в България. Корпоративната група, към която принадлежи обаче предлага мобилни телекомуникационни услуги на дребно, закрепени телефонни услуги на дребно, услуги по терминиране на повиквания на едро в мобилни и закрепени мрежи, даване на услуги, свързани с интернационален роуминг на едро, продажба на тролейбуси, платформа за съпоставяне на цени и артикули за онлайн извършване на покупки, подпомагащ магазините с онлайн подбор и клиентите им при правене на покупки. Чрез дъщерната компания - "Шкода Транспортейшън " а.с. групата прави продажба на тролейбуси у нас.

Фирмата, която ще бъде купена - турската "Темса Улашъм Арачларъ Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети ", реализира в България продажба на рейсове за градски и извънградски превоз.

"Темса " е ангажирана и в производството на електрически рейсове. Дружеството досега не е осъществявало продажби на електрически рейсове. Очаква се първите електрически рейсове да бъдат продадени през 2020 година в Турция.

Очаква се интервенцията да окаже влияние върху пазара за продажба на рейсове в народен мащаб. От посочените действия на компаниите е видно, че групата на придобиващото надзор сдружение - "ППФ " (чрез "Шкода Транспортейшън " а.с.) и придобиваното дружество "Темса " правят продажби на рейсове и тролейбуси в България. Групата на другото придобиващо надзор сдружение – "Екса " (т.е. групата "Сабанджъ ") не прави сходна активност в страната.

"Темса " има нищожно пазарно наличие при продажбата на рейсове - сред 0 и 5 %. През интервала 2018-2019 година "Шкода Транспортейшън " а.с. не е осъществила продажба на тролейбуси в България.

По отношение на електрическите рейсове следва да се означи, че групата на "ППФ " посредством "Шкода Транспортейшън " а.с., както и "Темса ", правят произвеждане на електрически рейсове (задвижвани с батерии) за градски превоз. По данни на уведомителите, нито един от двамата участника в концентрацията обаче досега не е осъществявал продажба на електрически рейсове в България. Нещо повече – "Темса " към момента е в развой на създаване на своя електрически рейс. Първите доставки се чакат през 2020 година за турския пазар.

Съгласно контракта за покупко-продажба, приключването на договорката е според от осъществяването на редица условия, измежду които с главно значение са приемането на утвърждение на концентрацията от Комисия за защита на конкуренцията и други национални органи по конкуренция и удължение на периода на съглашението с кредиторите (конкордат) от първоинстанционния търговски съд на Адана.

По данни в уведомлението от купувачите задачата на договорката, от една страна, е финансова и икономическа стабилизация на "Темса ". Също по този начин, заради стратегическия интерес в производството на електрически рейсове и публичен градски превоз, "Шкода Транспортейшън " а.с има намерение дружно с "Темса " да обединят напъните си главно в доставка и в развойната активност при създаването на подобен тип транспортни средства за реализиране на стопански по-ефективни и по-екологични транспортни средства.

Като краен резултат се чака реализиране на по-изгодни от икономическа, софтуерна и екологична позиция транспортни средства, както от "Темса ", по този начин и от "Шкода ". "Темса " разполага с построена мрежа и ноу хау за продажба в страни от Западна Европа, Съединени американски щати и Турция, до момента в който "Шкода Транспортейшън " а.с. има такива в Централна и Източна Европа. Това дава опция за поддръжка в дистрибуцията на артикули на дадена група в териториите, в които тази група се показва относително по-слабо.

Групата на "ППФ "

е мултинационална финансова и капиталова група, която реализира активност в голям брой браншове. Фокусът на групата е върху: финансови услуги, потребителско финансиране, телекомуникации, биотехнологии, търговия на дребно, недвижими парцели и земеделие. От април 2018 година групата придобива "Шкода Транспортейшън " а.с. и нейни дъщерни сдружения, които са заети в производството, сглобяването, реконструкцията и ремонта на наземни и подземни железопътни транспортни средства, трамваи, тролейбуси, електрически рейсове и обвързваните с тях услуги. Групата на "ППФ " стартира в началото да оперира в Чехия и понастоящем е дейна основно в регионите на Централна и Източна Европа, Русия, Германия, Нидерландия, Англия, Съединени американски щати, Китай, Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините.

В България групата на "ППФ " реализира активност на следните пазари:

1. посредством "Теленор България " ЕАД групата оперира на пазарите на телекомуникационни услуги, мобилни телекомуникационни услуги на дребно, закрепени телефонни услуги на дребно, услуги по терминиране на повиквания на едро в мобилни мрежи услуги по терминиране на повиквания на едро в закрепени мрежи, даване на услуги, свързани с интернационален роуминг на едро.

2. посредством "Шкода Транспортейшън " а.с. групата прави продажба на тролейбуси.

3. посредством "Онлайн Къмперисън Шопинг " Кфт., Унгария (Online Comparison Shopping Kft.) групата взе участие на пазара на електронна търговия с платформа за съпоставяне на цени и артикули за онлайн извършване на покупки, подпомагащ магазините с онлайн подбор и клиентите им при правене на покупки
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР