Чесънът може и да ви затрудни да направите добро впечатление

...
Чесънът може и да ви затрудни да направите добро впечатление
Коментари Харесай

Няколко причини да консумирате пресен чесън

Чесънът може и да ви затрудни да извършите положително усещане при първа среща, само че пък за утешение ще преживеете любовния си неуспех, тъй като, хапвайки от лютивия зарзават, вие си набавяте големи дози здраве непосредствено от природата.

Шегата настрани, чесънът е може би зеленчукът с най-вече здравословни изгоди от всички останали. С него можем да лекуваме всичко – от простуда, през коремни болки до изгаряния. Повечето хора считат, че чесънът има най-вече лековити свойства, когато е зрял. Истината е, че зеленият му еквивалент е също толкоз целесъобразен. Имайте поради, че пресният чесън се употребява незабавно след разчистване. Не го оставяйте да престои, с цел да се възползвате оптимално от неговите потребни свойства.

В пресния чесън има близо 100 дейни съставки, които са потребни за човешкия организмът. Безспорно с най-благотворно въздействие е алицинът. Той се съдържа в цитоплазмата на клетките на растението.

Алицинът и образувалите се от него серни съединения имат антисептични свойства против всички типове патогенни бактерии, вируси, гъбички и паразити, без да нападат потребните чревни бактерии. Съдържанието на алицин е към два пъти по-голямо в зеления чесън в сравнение с в узрелия. Именно на този детайл се дължи и фактът, че чесънът подкрепя положителното сърдечно здраве. Той понижава равнищата на неприятния холестерол и кръвното налягане, което спомага точно за това. Хапвайте свеж чесън за крепко сърце!

Пресният чесън подкрепя положителното храносмилане. Зеленчукът спомага за усмиряване на стомаха, унищожаване на възможни възпаления и други дразнения, които могат да провокират стомашен дискомфорт.

 Няколко аргументи да консумирате свеж чесън

В пресния чесън има по-големи количества от витамините С и В, които възвръщат съединителната тъкан, ускоряват метаболизма и подкрепят вярното действие на щитовидната жлеза. Чесънът също съдържа големи количества калций, фосфор и селен.

Пресният чесън дава също по този начин отбрана против бактериални, вирусни, паразитни инфекции, укрепва имунната система. Доказано е, че той има свойството да прекъсва растежа на тумори.

Пресният чесън, изключително на пролет, е идеално средство за детоксикация. Той пречиства повече от добре клетките от свободни радикали, с помощта на антиоксидантните си качества.

Пресният чесън също има значими кардиозащитни свойства, които могат да оказват помощ за намаляването на триглицеридите в кръвта, както и на холестерола от 5-15%. Чесънът може да отбрани и кръвните ви кафези и кръвоносни съдове от възпаления и оксидативен стрес. Той спомага и за по-доброто кръвообращение в организма.

Много научни данни сочат, че точно ежедневната консумация на свеж чесън е по-добра отбрана за сърцето, в сравнение с когато зеленчукът е термично обработен или под друга форма.

Конкретни изгоди от пресния чесън

1. Подобрява храносмилателните процеси - да, чесънът има противовъзпалително деяние и потреблението му може да помогне за понижаване на дразненето и дискомфорта в стомашно-чревния тракт. Именно пресният чесън е една от храните, поддържащи салдото в храносмилателната система.

2. Заздравява сърцето - алицинът в чесъна понижава равнищата на неприятния холестерол и усилва положителния в кръвта, което от своя страна оказва помощ за понижаване на кръвното налягане - по този начин рискът от инфаркт и инсулт понижава.

3. Намалява риска от рак - алицинът е скъп за тялото и във връзка с противотуморната му интензивност. Тъй като съставката е мощен антиоксидант, тя понижава оксидативния стрес в тялото и оказва помощ за предварителна защита освен на ракови болести, само че и на разнообразни хронични проблеми, които се трансформират в камшик на модерното общество.

4. Подобрява кръвообращението - още една отлична причина за по-редовната консумация на свеж чесън. Благодарение на високото наличие на витамин С в чесъна, организмът доста по-лесно усвоява желязото и надлежно кръвообращението е усъвършенствано.

5. Засилва имунитета - пролетният свеж чесън е с отлични антибиотични свойства, които го вършат съвършен зарзават за подсилване на имунната система. Може да се прибавя на всички места в пролетното меню - супи, салати, яхнии, запеканки и каквото още се сетите. Разбира се, най-добре е да го консумирате в прясно положение, с цел да извлечете оптималните изгоди.

Сред другите изгоди от потреблението на свеж чесън се подреждат отбрана против бактериални, вирусни и паразитни инфекции, филтриране на клетките от свободни радикали, филтриране на дебелото черво от отрови.

Уникалният състав на чесъна му отреждат справедливо място в лист на суперхраните. Той е леснодостъпен, на ниска цена и елементарен за подготвяне, тъй че, в случай че не страдата от самостоятелна нетърпимост към него, незабавно го включете в здравословното си хранене. Възможно е да го приемате и под формата на добавки, само че прясната му естествена форма е най-хубавият избор.

Съхраняване на свеж чесън

Най-добрият метод за предпазване на пресния чесън е в съд - открит или напълно леко затрупан, на хладно и мрачно място, надалеч от директна слънчева светлина и топлота. Така се защищава от поникване и се резервират най-добре потребните му субстанции. Не е небходимо да се съхранява в ледник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР