Червената боровинка е вечнозелен храст с пълзящо коренище и изправени,

...
Червената боровинка е вечнозелен храст с пълзящо коренище и изправени,
Коментари Харесай

Ползи от листата на червената боровинка

Червената боровинка е вечнозелен шубрак с пълзящо коренище и изправени, разклонени стъбла. Листата са елипсовидни, кожести, тъмнозелени от горната страна, по-светли и меки изпод, изпъстрени с тъмнокафяви точкови жлези, може да зимува при ниска температура. Цветовете са дребни, с бледорозов цвят, а плодовете са дребни, сферични, яркочервени.

Листата и издънките от боровинка съдържат фенологични гликозиди (основният от тях е арбутин), танини, флавоноиден хиперозид и др.

Традиционната медицина постоянно употребява листата от боровинки, а не плодовете, защото реколтата им е доста по-лесна за събиране и предпазване. Достатъчно е да ги съберете преди растението да стартира да цъфти (в началото на пролетта).

Това може да стане и след прибиране на реколтата (в края на септември). Изсушете листата под заслон. За да изсъхнат добре, те би трябвало да се размесват понякога. След прибирането на реколтата листата от боровинки са в положение да запазят лечебните си качества за дълго време.

Полезните свойства на листата от боровинки се дефинират от богатия им химичен състав. Те съдържат доста витамини от група В (витамин В1, В3, В6, В9, В12). Също по този начин съставът включва минерали, витамин С, арбутин, танини, летливи субстанции. Всеки от съставените елементи има набор от лечебни свойства, което прави листата от боровинки доста скъпи за обичайна медицина и козметика:

- аскорбинова киселина и витамини от група В укрепват защитните сили на организма;

- органични киселини, танините облекчават възпалението, имат антисептични и бактерицидни свойства;

- арбутин - естествено антисептично вещество; в процеса на хидролиза, когато се раздели на хидрохинин, се реализира диуретичен ефект;

- танините имат стягащи свойства;

- бензоената киселина разрешава дълготрайно предпазване на изсушени листа от боровинки и най-важното - има противовъзпалителен ефект;

 алена боровинка

Листата на алената боровинка имат необятен набор от дейности. За задачите на лекуването се употребяват най-вече заради антисептичните си свойства, способността за облекчение на възпалението, диуретичното и холеретичното деяние. Често се употребяват като имуномодулиращо лекарство, по-рядко - като кардиотоник. Медицината познава и стягащият резултат на алените боровинки.

Листата от боровинка също създават тонизиращ и успокоителен резултат. Свойствата на листата от боровинки могат да покачат успеваемостта на антибиотиците.

Листата на боровинката са известни със своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Като един от детайлите на комплексната терапия, лечебните свойства на отварата от листата са потребни при проблеми с пикочно-половата система. Това средство облекчава възпалението при:

- цистит;

- пиелонефрит;

- простатит.

Листата от алена боровинка се употребяват и за уролитиаза: те оказват помощ за унищожаване на непотребните натрупвания на соли.

Листата от алена боровинка ще оказват помощ при лекуването на болести на гърлото и устната празнина, защото имат дезинфекционен резултат. Изплакванията и гаргарите с разтвор от листа от алена боровинка се ползват при положение на:

инфектиране на сливиците;

пародонтоза;

стоматит;

язви по лигавицата.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, запарка от листа ще облекчи признаците и на някои дегенеративни болести като артрит, подагра и ревматизъм.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР