Черният сусам е признат за едно от най-старите и полезни

...
Черният сусам е признат за едно от най-старите и полезни
Коментари Харесай

Защо черният сусам е толкова полезен за жените

Черният сусам е приет за едно от най-старите и потребни семена, познати и употребявани от хората. Тези дребни, овални, плоски семена идват от сусамовото, цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Pedaliaceae. Сусамовите шушулки се отварят, когато узреят – отличителна линия, от която идва известната фраза „ отворен сусам “.

В съпоставяне с други семена, черните сусамови семена (Sesamun indicum) са известни с огромно си наличие на масло. Известно е, че маслото остава свежо по-дълго и не гранясва елементарно. Семената имат тънък орехов усет, който става малко по-интензивен, когато се изпекат. Хората харесват семената поради ядковия им усет, както и поради деликатното им, съвсем незабележимо хрускане. Те се употребяват постоянно в питки с поръска, здравословни хлябове, соленки и крекери.

Сусамовите семена се оферират в няколко разновидности - кафяво, жълто, черно и бяло. Черните сусамови семена имат по-интензивен усет и мирис от останалите. Те също са пожеланият вид за здравна приложимост. Известно е, че китайската билкова медицина употребява семената от епохи поради техните хранителни и лечебни свойства.

Черните сусамови семена може да са дребни, само че са цялостни с хранителни субстанции. Те са богати на витамините В и Е и тиамин. Те съдържат минерали като мед, манган, селен, цинк, желязо, фосфор, калций и магнезий, както и триптофан, аминокиселина. Те съдържат лигнаните сезамолин и сезамин, които са ефикасни антиоксиданти. Те са богати на фибри. Не е изненадващо да открием, че все по-голям брой хора употребяват семената за подкрепяне на здравословното си положение.

Защо черният сусам е толкоз потребен за дамите?

Черният сусам има свойства, които работят срещу стареене. Китайската билкова медицина предлага потреблението на семената от черен сусам за закъснение на стареенето, при загуба на слуха, неприятна памет, посивяване на косата и неприятно зрение. Желязото и витамините от група В, в семената оказват помощ за битка с тези признаци, свързани с придвижване на възрастта…

 Паста от черен сусам

Черният сусам се предлага за здрава кожа и кости. Калцият в тези семена оказва помощ за поддържане на костите здрави. Цинкът оказва помощ за подсилване на костите. Семената се предлагат изключително при по-възрастни дами, които са високорискови претенденти за остеопороза. Богати на витамин Е, семената също поддържат кожата витална и здрава. Нежното масажиране на кожата с овлажнители, към които е добавено сусамово масло, се оказва ефектно при устрема да се реализира младежка еластична кожа. Сусамовото масло се предлага за приложимост при бебета. Мекият гальовен масаж с маслото оказва помощ на бебетата да спят по-добре. Маслото е потребно и за отбрана на деликатната кожа от обриви.

Черният сусам е потребен за сърцето. Семената са богати на сезамолин и сезамин, субстанции, приети за способността си да намаляват равнищата на холестерола. Те също по този начин съдържат магнезий, който оказва помощ да се управлява повишението на кръвното налягане.

Черният сусам защищава от рак. Антиоксидантите (фибри и лигнани) и фитохимикалите (филостерол) в семената обезпечават отбрана против някои типове рак, като рак на дебелото черво. Семената съдържат и сезамин, който защищава черния дроб от нездравословното влияние на свободните радикали. Здравият черен дроб разрешава на тялото да се детоксикира и да се бори с заболявания като рак.

Филостеролите в допълнение понижават риска от рак посредством подсилване на имунната система.

Черният сусам предизвиква здравето на храносмилателния тракт. Семената облекчават неприятното храносмилане и запек. Те съдържат здравословни масла, които оказват помощ за „ смазване “ на червата. Семената също по този начин обезпечават диетичните фибри, нужни за здравословно храносмилане.

. Черният сусам оказва помощ на дамите при кърмене. Семената са чудесна опция за кърмещите майки. Те усилват кърмата. Калций, цинк, желязо, магнезий, мед, витамини от група В, ненаситени мазнини и протеини в семената са потребни, изключително за кърмещи дами.

 Черният сусам усъвършенства съня

Черният сусам понижава тревогата. Магнезият и калцият в сусамовите семена облекчават напрежението. Триптофанът и тиаминът в семената оказват помощ за производството на серотонин, съединяване, присъстващо в човешкото тяло, което оказва помощ за понижаване на болката, балансира настроението и прави вероятен здравият сън.

Черният сусам облекчава болката и възпалението, свързани с ревматоиден артрит. Семената са богати на мед, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, с цел да се опълчи на компликациите, породени от заболяването.

Черният сусам усъвършенства здравето на дихателните пътища и кръвоносните съдове. Магнезият в семената предотвратява конвулсия на дихателните пътища при пациенти с астма. Понижава кръвното налягане, като по този метод оказва помощ за предотвратяване от сърдечни болести, инсулт и инфаркт. Той оказва помощ за възобновяване на съня до естествен, като по този метод оказва помощ на дамите в менопауза да почувстват утешение и спокоен сън, които постоянно им се изплъзват заради положението им.

Калцият в състава на черния сусам оказва помощ за попречване на разнообразни проблеми, в това число предменструален синдром и мигрена.

Вече знаете за какво черният сусам е толкоз потребен за дамите. Смело експериментирайте с него в кухнята. Пригответе си тахан от черен сусам или използвайте зрънцата във всевъзможни предписания със сусам.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР