Черният пипер е изпълнен със странности – от него храната

...
Черният пипер е изпълнен със странности – от него храната
Коментари Харесай

Какво знаете за черния пипер?

Черният пипер е изпълнен със странности – от него храната става по-вкусна, а помиришете ли го, наложително кихате. Това растение е лиана, чиито плодове се изсушават и по-късно се смилат.

Родината му е Индия, а мястото, където е открит за първи път, е известно като земята на пипера. Растението стига до петнадесет метра. Ценността на черния пипер е в това, че крайният артикул са изсушените плодове.

Полезните субстанции на черния пипер се концентрират в плодове на растението – там са витамините, микроелементите, етеричните масла. Първите европейци, които пробвали тази фалшификация, били изумени от свойствата й. Това били воините на Александър Македонски.

Те приписвали на черния пипер чудодейни свойства, вярвали в целебната му мощ и подправяли с него всички ястия. Древна Гърция и Древен Рим на драго сърце изкупували от Индия черен пипер и по някое време той достигнал цената на златото. В Русия черният пипер се употребявал и в сладкарството.

Знае се, че с изключение на черния пипер съществува бял, розов и червен. Само аленият обаче няма отношение към лианата, от която се прави черният пипер, защото аленият се прави от червени чушки.

Всички останали цветове пипер се получават от растението Piperaceae. Цветът на крайния артикул зависи най-много от степента на зряла възраст на плода.

 Черен Пипер

Черният пипер е неузрял плод, който е изсушен. Розовият е съвсем узрял, а белият пипер е изцяло узрял плод, наквасен във вода, обелен от обвивката и изсушен.

Етеричното масло, което се съдържа в черния пипер, е повода за мощната му характерна миризма, а азотосъдържащото вещество пиперин е притежател на пикантния му усет.

В плодовете на черния пипер се съдържа витамин С, минерални соли, смола и нишесте. Трудно е да си представим кулинарията без потребление на черен пипер.

С помощта на черен пипер може да стоплите храносмилателната система, да подобрите апетита си, да се избавите от непотребните газове, да подобрите циркулацията на кръвта.

При нараснало вътречерепно налягане е потребно да сдъвквате зърна черен пипер, в композиция със стафиди, като непрекъснато изплювате всичко от устата си, дружно със слюнката. Това се прави пет минути и води до изкарване на непотребната влага от тялото и понижаване на налягането. Прави се един месец, веднъж на ден.

При простуда и болести на дихателната система се прави примес от една чаена чаша мед и една супена лъжица надробен черен пипер. Консумира се три пъти на ден по една чаена лъжичка.

Според Аюрведа черният пипер сгрява кръвта, покачва общия тонус на организма. От антични времена е известно свойството на черния пипер да усилва мъжката потентност.

За задачата се прави примес от една чаша прясно мляко, половин чаена лъжичка черен пипер и половин чаена лъжичка захар. След два приема към този момент има резултат.

Черният пипер не се позволява на хора, които имат проблеми с пикочния мехур, бъбреците, анемия, мощни алергични реакции, както и при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР