Черният пипер е една от най-използваните подправки – добавя се

...
Черният пипер е една от най-използваните подправки – добавя се
Коментари Харесай

Черният пипер бори депресията

Черният пипер е една от най-използваните подправки – прибавя се в множеството обичайни български гозби. Освен това подправката се употребява и в националната медицина.

Черният пипер даже е определян като една от най-полезните билки, които са познати на индивида – счита се, че целесъобразната доза от едвам 1 ч.л. на ден, може да направи чудеса.

Изследвания потвърждават, че подправката оказва помощ при издут стомах, спомага за по-доброто храносмилане, както и за намаляване, отстранява газовете, намалява риска от рак.

Черният пипер даже има свойства на естествен антидепресант, демонстрират резултати от скорошно изследване.

Едно от главните дейни съединения в подправката – пиперин, ускорява когнитивните мозъчни функционалности и оказва помощ за битката с депресиите. Изследването на учените е оповестено в европейски Journal of Food and Chemical Toxicology.

Антибактериалните свойства на пипера са ефикасни за лекуване на кашлица, настинки – прибавен в купичка топла чорба, черният пипер загрява бързо и облекчава дразнещата кашлица, въпреки и за малко.

Пиперинът подтиква и обособяване на хидрохлорна киселина в стомаха, което е доста значимо за усвояването на желязо и протеини от храната. Ако количеството на хидрохлорната киселина в организма е незадоволително, постоянно се доближава до недобро разграждане на храната и загуба на потребни хранителни субстанции.

 Черен Пипер

Пиперинът, който се съдържа в подправката, подготвя към разграждане на мастни кафези – това прави черният пипер извънредно подобаващ при спортуване и диети.

Той също може да възпре развиването на туморни формирания, считат експерти от Раковия център на университета в Мичиган. Ако пиперинът се комбинира с антитуморното съединяване на куркумата – турмерик, противораковите свойства ще се усилят доста.

Специалистите припомнят, че с цел да има сходен резултат черният пипер, би трябвало да се поръсва на към този момент готовите ястия – при продължителна термична обработка се резервират само неговите вкусови качества.

Черният пипер може да бъде и рисков – в националната медицина се предлага да се вдишва през носа. Специалистите обаче изрично отхвърлят сходна процедура, тъй като след попадане на лигавицата, пиперинът може да провокира неспокойствие, отичане и даже да се стигне до задушаване. Не се предлага и на бременни дами повече от чаена лъжица най-вече три пъти в седмицата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР