Черна гора прие закон, който легитимира гражданското партньорство между еднополови

...
Черна гора прие закон, който легитимира гражданското партньорство между еднополови
Коментари Харесай

Черна гора узакони еднополовите граждански партньорства

Черна гора одобри закон, който легитимира гражданското партньорство сред еднополови двойки. Така страната стана първата в Европа, отвън Европейски Съюз, и 32-рата в Организация на обединените нации, която узаконява партньорството под някаква форма. Законът бе утвърден в 81-местния парламент, като получи 42 гласа от ръководещото болшинство. Опитът за приемане на закона е втори поред – преди година той бе отритнат от властта.

Президентът Мило Джуканович написа в Туитър, че това е " една крачка по-близо до присъединението към най-развитите международни демокрации. Родени свободни и равни по достолепие и права! ". Крачката обаче се оказа изненадваща даже за локалните ЛГБТ деятели, които споделят пред Reuters, че не са очаквали такива промени да бъдат признати. Според тях настроенията към ЛГБТ представителите в Черна гора е „ обичайно консервативно “ и даже враждебно. Политически анализатори смятат решението за дипломатическа стъпка към участието на страната в Европейски Съюз, защото сега сред тях се водят договаряния за присъединението на балканската страна. " Страхотна стъпка в вярната посока за обществото, неговата демократична зрялост и интеграционни процеси. В Черна гора няма място за дискриминация, учредена на половата ориентировка ", добави в Туитър министър председателят Душко Маркович.

Черногорската организация LGBT Forum определи протичащото се като „ историческоза човешките права в страната “, само че осъзнава, че даже и узаконени, еднополовите връзки в Черна гора ще продължат да бъдат предизвикателство. Според локално изследване през 2013 година 70% от черногорците възприемаха хомосексуализма като заболяване. Тогава в страната се организира първият гей церемониал, който бе съпроводен с голям брой физически конфликти и подиуми на принуждение.

Три сръбски лесбийски двойки започнаха правосъдни каузи предходната година, като оспориха неналичието на еднополовите цивилен партньорства в страната. В отговор Сръбската православна черква в Черна гора стартира акция против хомосексуализма, подкрепена от консервативни партии от опозицията и проруски сдружения. Според тях измененията в закона унищожават концепцията за обичайното семейство и оскверняват християнските полезности. По време на разискването в Народното събрание опозиционен народен представител даже дефинира еднополовите сътрудници като „ международни сатанисти “.

 
Къде отиват „ децата на дъгата “, когато няма Прайд?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР