Чери домати са изключително симпатични и вкусни. Те могат да

...
Чери домати са изключително симпатични и вкусни. Те могат да
Коментари Харесай

Да си направим чери домати за зимата

Чери домати са извънредно симпатични и вкусни. Те могат да се вложат във всяка една рецепта за салата, чорба и главно, както пресни, по този начин и готови по някой от методите за опазване през зимата. Характеризират се с характерен усет и богат мирис.

Сушените чери домати, които се продават в магазините, са обработвани посредством дехидрататори. Това ги прави прекомерно сухи и жилави, което постанова накисване във вода преди приложимост.

Така, с изключение на аромата, се губят и значими хранителни качества. Най-добри са маринованите в зехтин сушени домати, само че цената им постоянно е много висока. Поради това най-сладко е да си ги приготвите вкъщи. Ето по какъв начин:

Сушени чери домати

Необходими артикули: 12-14 бр чери домати, 1 к.л. сол, 1/2 к.л. захар, 1 ч.л. сушена мащерка, 3 с.л. зехтин.

Начин на подготвяне: Фурната се загрява до 220 градуса. Доматчетата се разрязват на половина и деликатно се почистват от остатъка от дръжките. Нареждат се в огнеупорна тавичка, със срязаната част нагоре, и се поръсват със сол, захар и сушена мащерка. Поливат се със зехтина и се пъхат във фурната.

Могат да се поръсят и с накъсани подправки по желание. Тя незабавно се изключва, а доматите се оставят вътре да се сушат от четири часа до едно денонощие. По време на сушенето вратата на фурната не се отваря.

Сушените домати се съхраняват най-добре в зехтин. В взаимозависимост от останалата мокрота в тях и метода на предпазване, годността им е най-много 2 месеца.

 Туршия с чери домати

Сушените домати се подреждат в буркан, като сред тях се слагат няколко цели скилидки чесън и няколко стръка свеж босилек. Бурканът се затваря и се съхранява на мрачно и изсъхнало място.

От чери доматите могат да се подготвят и туршии.

Туршия от чери домати

Необходими артикули: 1 кг чери домати, 10 скилидки остарял чесън, 1 връзка сушен копър, 8 зърна черен пипер, 1 връзка свеж магданоз, 5 зърна кардамон, 5 зърна карамфил, 3 броя дафинов лист, 2 с.л. морска сол, 1 с.л. захар, 6 с.л. ябълков оцет, 1/2 ч.л. индийско орехче.

Начин на подготвяне: Доматчетата се измиват. Надупчват се с игла или съчка за зъби на няколко места. Изсипват се в буркан. Отгоре се подреждат подправките, магданозът, копърът и чесънът.

В дребна тенджерка се кипва водата с морската сол, захарта и индийското орехче. Котлонът се понижава, след което се прибавя оцетът.

Бурканите се заливат с леко охладената марината. Затварят се с капачки и се стерилизират за 15-20 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР