Черен чай Това е любимата напитка на жителите на Великобритания и

...
Черен чай
Това е любимата напитка на жителите на Великобритания и
Коментари Харесай

Вредата и ползата от най-популярните напитки

Черен чай

Това е обичаната напитка на жителите на Англия и арабските страни. Черният чай има тонизиращо влияние за организма благодарения на кофеина в него.

Според учените има и възбуждащо деяние съвсем същото като кафето. Танинът в черния чай спомага против инфекции. Катехинът пък има антиоксидантно деяние.

Черният чай защищава от стрес и покачва настроението. Не би трябвало обаче да се пие в по-големи количества от 2-3 чаши дневно, защото може да провокира бодърствуване и нарушаване в храносмилателната система.

Зелен чай

 Зелен чай

Учените го смятат за една от най-полезните питиета, защото има много потребни свойства. Защитава от сърдечносъдови болести, противовъзпалителен и болкоуспокояващ е, предотвратява риска от развиването на рак.

Също по този начин заздравява зъбите. Нормализира храносмилането. Предотвратява появяването на камъни в бъбреците. Удължава човешкия живот. И една хубава вест за дамите – от него се отслабва.

Обаче! Не прекалявайте и със зеления чай. Тъй като в по-големи дози може да навреди на черния дроб.

 Фреш

Фреш

Фрешовете или прясноизцедените плодови сокове съдържат голямо количество витамини – А, С, В, К, Е, а също и минерали. Сокът от ябълка да вземем за пример предотвратява развиването на умствени болести. Вишневият сок съдържа огромно количество антиоксиданти. Сокът от портокал защищава от хипертония.

Фрешовете обаче имат един минус. Съдържат прекомерно доста захар, а той е нездравословен за емайла на зъбите. Някои учени пък считат, че ежедневната консумация на сок може да усили риска от развиване на диабет при дамите с 18%.

Газирани напитки

 Газирани питиета

Внимание! Газираните питиета нямат потребни свойства. Освен това, че потискат глада. Ако прекалявате с тях сте застрашени от увеличение на риска от развиването на диабет и затлъстяване.

Зъбният ви гланц ще отиде по дяволите поради захарта, подсладителите и киселините, които газираните питиета съдържат.

Също по този начин те понижават калция в костите и усилват риска от мускулни болести.

Кафе

И през лятото, и през зимата кафето е настоящата напитка за пробуждане. Ободрява и усъвършенства паметта. Повдига настроението и покачва мускулния тонус. Съдържа кофеин, антиоксиданти, калий, витaмини от групите B и P.

Какви са другите му позитивни качества? Понижава риска от развиването на сърдечносъдови болести, диабет, цироза.

А негативните? Вдига кръвното налягане, увеличана равнището на холестерола в кръвта и покачва риска от импровизиран аборт при бременните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР