Че фазите на луната влияят на човешкото поведение и съня,

...
Че фазите на луната влияят на човешкото поведение и съня,
Коментари Харесай

Пълнолуние и безсъние – има ли причинно-следствена връзка?


Че етапите на луната въздействат на човешкото държание и съня, се подозира от дълго време, само че към този момент има и научни потвърждения за причинно-следствената връзка сред пълнолунието и проблемите със съня .

Ясната взаимозависимост открива тригодишно изследване на положението на съня при 30 души в Базел, Швейцария.

Учените откриват, че пълнолунието оказва значително въздействие върху съня ни в разнообразни аспекти, провокирайки 3 резултата:


Удължава времето, належащо за заспиване – така наречен инертност на съня ;


Намалява продължителността на съня:


Влошава качеството му;

Разбира се, характерното въздействие на луната върху съня не се долавя

при всеки човек с една и съща мощ. Най-податливи на утежняване качеството и продължителността на съня по време на пълнолуние са хората, изпитващи хронично бодърствуване и недоспиване . При тях проблемите със съня означават явен пик в нощите, в които се регистрира пълнолуние. Установено е, че продължителността на съня се понижава приблизително с към 30 минути на нощ. Сама по себе си това не е доста сериозна разлика, само че комбинирана с по-трудното заспиване вечер тя е причина тази група хора да се оплакват от съществено недоспиване и изнемощялост след нощи с пълнолуние.

Като главен фактор, обясняващ причинно-следствената връзка сред пълнолунието и качеството на съня, учените показват въздействието на етапа на луната върху секрецията на мелатонин в тялото. Установено е, че в интервали на цялостна луна количеството секретиран хормон на съня е по-ниско, отколкот ов естествени обстановки. Като допълнение към така и така нарушената секреция на мелатонин при хора с хронични проблеми със съня, тази специфичност ясно изяснява за какво проблемите им се утежняват при пълнолуние.

Свързани публикации.. Колко време е обикновено да ни лишава заспиването? 0 Мелатонин и алкохол – безвредно ли е да се смесват? 0 Най-подценяваната причина за бодърствуване – синята светлина 0

Най-интересното в тази ситуация е по какъв начин въздействието на луната върху съня се е запазило до подобен напреднал стадий от еволюционнот развиване на индивида. Според учените по-силната нощна осветеност в дните на пълнолуние обикновено е нарушавала съня в праисторически времена, когато хората са спели под намерено небе. Тогава мощната вечерна светлина безусловно е обърквала мозъка и той не е успявал в точния момент да настрои работата на организма към режим за сън . При такива условия сложното заспиване би било изцяло обяснимо.

Проучването на научния екип в Базел обаче е извършено в лабораторни условия при цялостна липса на светлина в спалнята на участниците даже в дните на пълнолуние. Фактът, че даже при такива условия въздействието на луната върху съня продължава да се усеща, демонстрира, че причинно-следствената връзка в тази ситуация е вродена и инстинктивна, а освен подвластна от външни условия.

Нарушенията на съня в дните на пълнолуние са изцяло естествени за хората с хронични проблеми с него. И няма изгледи тази взаимозависимост да изчезне с времето. Малко по-засилени грижи за възстановяване на съня в дните към пълнолунието са най-логичната рекомендация за предварителна защита на недоспиването.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР